Патријарх Иринеј: Забранити ријалитије, уништавају породицу!

Поделите:

Поглавар СПЦ бесан због Маце Дискреције и Змаја од Шипова јер, како каже, ријалити програми и њихови такмичари разарају наше друштво које као такво нема будућност!

Патријарх српски Иринеј у великом божићном интервјуу говорио је нацији о кључним проблемима и изазовима са којима се Србија данас суочава и нагласио да би, по његовом мишљењу, ријалити програми требало бити забрањени! На питање који су то проблеми савременог друштва, он је одмах осуо паљубу по најгледанијим програмима у земљи.

„Тај ријалити нема смисао! Чудим се што је то уопште дозвољено! Ваљда да се покаже слобода, али није слобода бити подложен сваком злу. Заиста је чудно ко плаћа те људе који бораве у ријалитију и шта је њихов смисао. Моралне вредности нажалост више нису на цени, чујем неки млади свет који се хвали својим пороцима, а некада је лепота девојке била у њеној честитости, у образу девојачком, поштењу… Нажалост, данас то нису врлине и то је оно што је проблем нашега времена. Многи народи историјиски нису пропали због сиромаштва, него због беса и сувише уживања, а то прети и данашњем нараштају. Превише се гледа материјални интерес, за то се жртвују и част, и образ, и поштење. Породица нам је у врло великој кризи, а самим тим разбијено је и друштво! Такво друштво, нажалост, нема будућност“,  рекао је поглавар СПЦ-а у интервјуу за ТВ „Храм“.

Говорећи о положају Србије и односима са Истоком и Западом, он је јасно поручио да ми не седимо на две столице.

„И државни врх, и народ, и Црква желе мир са свима. Ми седимо на својој столицу када је реч о томе да смо између Истока и Запада и са те столице знамо ко су нам пријатељи, али се трудимо да будемо добри и са другима. Доста су нас бомбардовали, доста смо ратовали…“

Када је реч о положају Српске православне цркве у региону, патријарх Иринеј је за црквену телевизију рекао да ту постоји доста проблема.

„Има их, али нису нерешиви. Постоји проблем са Македонијом, незрело је што су тражили да им мајка црква буде Бугарска, а са друге стране у Хрватској се и даље дешавају немили догађаји, а Црква на то ћути“,  рекао је он.

Упитан да ли је време за посету поглавара римокатоличке папе Фрања Србији, патријарх каже…

„Баш због свих односа историјиских који су и даље свежи и блиски, сматрамо да још томе није прилика… „, закључио је он.

Највећа част жени је да рађа

Птријарх је говорио и о проблему наталитета.

„Један млад свештеник има 18 деце и не зна се које је од којег лепше, он потиче из породице с исто толико деце. Рађања деце многи се лишавају из свог личног комодитета. Има врло имућних који имају једно, двоје или ниједно дете. Али ме радује што је највећи природни прираштај Срба на Косову, иако нас је тамо мало остало. О проблему наталитета свако мора да размишља – они који су стручњаци у тој области и који то прате и рачунају, кажу да ћемо већ за 50 година бити мањина у Србији. А данас родитељи чине оно што ни животиње не чине, у животињском свету нема убистава. Погледајте како животиња када окоти неки живот, трчи и брани га, кокошка је у стању да скочи и спречи да било ко приђе пилету њеном. Једном сам рекао да је жена дужна да рађа, не само да је дужна, то је највећа част“,  рекао је патријарх.

Црква рекла своје о дијалогу!

Коментаришући унуташњи дијалог о Косову који је покренуо председник Александар Вучић, патријарх српски каже да је СПЦ већ рекла своје.

„Када је реч о унутрашњем дијалогу, Црква се већ изјаснила. Ми не можемо замислити Србију без Косова и Метохије“,  поручио је патријарх Иринеј.

Јелена Ђондовић / Ало

Поделите:

1 коментар

  1. Naterajte vlasti da oporezuju emitovanje tog šunda i taj novac namenski preusmere u kulturu.
    Jedna sekunda emitovanja rijaliti programa mora biti oporezovana u vrednosti sekunde EPP na RTS, a u odgovarajućem terminu.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here