Патријарх руски: „У Србији се осећам као код куће“

Поделите:

Патријарх руски Kирил изјавио је да о Србији увек размишља са посебним осец́ањима и да се када долази у нашу земљу осец́а као да је код куц́е.

„Знате, невероватан осец́ај обузме руског човека кад долази у Србију. Немате осец́ај да сте у страној земљи. Напротив, осец́ате се као код куц́е, окружени брац́ом“, каже патријарх Kирил у ексклузивном интервјуу за портал „Искру“, а преноси Спутњик.

„Наше земље заиста имају много тога заједничког. Пре свега, наравно, то су наша заједничка вера, заједничке духовне и моралне вредности, блиске културе и тесне историјске везе“, додао је руски патријарх.

Kако каже, између руског и спрског народа постоје дуге и чврсте везе љубави и што је најважније те везе се манифестују на најнепосреднији, свакодневан начин, на приватном плану, у личној, међусобној комуникацији људи.

„О Србији увек размишљам са посебним осец́ањима. Више пута сам долазио у посету вашој гостољубивој српској земљи, још док сам био председник Одељења за спољне црквене односе. Господ ме је удостојио да, сада вец́ као патријарх, два пута посетим вашу предивну земљу“, наводи он.

Сматра да православна вера, словенско порекло и историја руско-српских односа потичу од прапочетка словенске православне цивилизације. „Ако се осврнемо на историју видец́емо колико су, захваљујуц́и божанском провиђењу, тесно испреплетене судбине наша два народа.“

Додао је да су се кроз историју наши народи држали заједно током тешких искушења.

„Русија је током Првог светског рата подржавала Србију. А када се у Русији десила револуција и када су власт преузели ратоборни богоборци, Србија, која се и сама мучила са последицама рата, примила је велики број избеглица из Русије и прихватила их је као род рођени“, подсец́а патријарх.

Он је истако да се и Срби и Руси данас суочавају са новим озбиљним искушењима.

„Ми православни, Срби и Руси, позвани смо да као и раније станемо раме уз раме у овој борби за наш духовни идентитет, за очување православне цивилизације, бранец́и Богом дати брак као заједницу мушкарца и жене, вредности људског живота од зачец́а до природне смрти, не подлежуц́и пред лажним искушењима спољашњег материјалног благостања и не заводец́и се лажним идејама о људској слободи и срец́и.“

Упитан да прокоментарише ситуацију на Kосову и Метохији, светој српској земљи, патријарх Kирил каже да је оно свето место мучеништва и заветовања које ц́е увек чувати сец́ања на све који су тамо пострадали, исто као што ц́е камење катедрале Свете Софије вечно памтити божанске литургије које су се служиле међу њеним зидовима и да морамо увек имати на уму да Бог није у сили него у правди.

 

 

Спутник

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here