Патријарх Теодор: Дошли смо да се поклонимо српском народу

Поделите:

Патријарси александријски Теодор Други и српски Иринеј служили литургију у Храму Светог Саве, гост поручио: Овде нисмо као гости већ као ходочасници. Свети Сава је заиста био божији човек

ВЕОМА је важан допринос Српске православне цркве јединству и блиским односима међу православним верницима и црквама. Наша посета израз је сједињености и најбоља прилика за размену мишљења о најзначајнијим црквеним темама. Молимо се Господу да нас удостоји да наставимо нашу сарадњу у корист целог православља на свету.

Ово је данас под сводовима крипте Храма Светог Саве на Врачару рекао патријарх александријски и све Африке Теодор Други. Он је заједно са поглаваром Српске православне цркве патријархом Иринејом, архијерејима обе патријаршије и свештенством Архиепископије београдско-карловачке предводио свету литургију. Служба у највећем храму српског народа централни је део његове једнонедељне званичне посете Српској цркви и држави.

– Дошли смо у Србију не као гости, већ као ходочасници да се поклонимо страдалном, али и изузетно приврженом Богу и својој цркви, српском народу – нагласио је у својој беседи патријарх Теодор. – Стигли смо и да узвратимо посету коју је пре још осам векова учинио Александрији утемељивач Српске цркве Свети Сава. Муслимани који су га тада срели рекли су да нико достојнији до тада није крочио у Египат. Он је био заиста божији човек.

Светој литургији на Врачару, поред више стотина верника, присуствовали су и амбасадор Грчке у Београду Елијас Елаидис, београдски надбискуп Станислав Хочевар, шеф Канцеларије за вере Министарства правде Милета Радојевић, као и више епископа СПЦ.

Поздрављајући високог госта патријарх Иринеј подсетио је и на искушења са којима се суочава Африка, али и Европа.

Наступили су нови дани испуњени несрећама, проблемима и изузетно великим миграцијама. Сведоци смо и покушаја да се затамни сјај крста и да се исеку хришћански корени Европе. Ваше дело, ваше блаженство све то чини још већим. Показујете нам пут којим би сви народи Африке, али и ми на Балкану требало да ходимо да бисмо чули глас нашег Господа – навео је патријарх Иринеј.

* Литургији на Врачару присуствовало више стотина верника

Патријарх Иринеј даровао је високом госту из Африке икону Светог апостола и јеванђелисте Марка, који се сматра оснивачем и заштитником Александријске патријаршије. Посета патријарха Теодора биће настављена обиласком светиња на Фрушкој гори, Рашкој области и Косову и Метохији. Према плану посете, поглавара древне александријске цркве примиће и председник Србије Александар Вучић.

ОДЛИКОВАЊА

ОДЛУКОМ Светог архијерејског синода СПЦ високи гост из Африке одликован је највишим одликовањем наше цркве – Орденом Светог Саве првог степена. Ово високо признање, које му је на литургији уручио патријарх Иринеј, добио је за исказану љубав према Српској цркви и народу. Исто одликовање другог и трећег степена добили су и чланови његове делегације, митрополити гвинејски Георгије и пилусијски Нифонт, као и секретар Синода александријске патријаршије архимандрит Данило.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here