Печење паприка на тераси или дворишту од сад кажњиво: Kомуналци увелико деле казне

Поделите:

Сезона печења паприка увелико је почела, мирис се шири зградама и парковима, али би Београђани морали да припазе где и како распаљују ватру за зимницу јер им прети казна од 5.000 динара.

Београђанима ништа не пробуди толико храбрости, сналажљивости и креативности као када треба да се обрне паприка.

Многи од њих црвене шиље пеку у рернама и на електричним роштиљима, али ајвар није јефтин спорт, нарочито ако се прави навелико. Да би смањили рачуне за струју још набрекле од топлих дана и употребе климе, један део се одлучује на роштиљање на отвореном. И куну се да је укус бољи када се паприка испече на дрва.

У скоро сваком мањем парку могу се наћи ти комшијски штекови где суседи наизменично или удруженим снагама припремају поврће на плотнама које су однекле донели или их сами направили. Тако паприке умеју да зацврче и на врху старе челичне фелне, са гвозденог бурета из кога се диже оџак у кућној производњи, са колица из супермаркета, па чак и са преправљеног бојлера коме су додате металне ноге. Највећа опасност свакако прети од ватре на самој земљи која се не угаси се правилно, те се комшијској журки у неком тренутку придруже и ватрогасци.

А ако иза себе оставе неред, ајвар ће им бити скупљи за 5.000 динара, колико износи казна за тај комунални прекршај.

– Kомуналној полицији је од почетка ове године упућено 10 пријава које се односе на печење парика на тераси или на јавној површини. Kомунална полиција поступа и по Одлуци о одржавању чистоће, по којој ће за свако прављење нечистоће на јавним површинама уследити казна од 5.000 динара – рекли су нам из Kомуналне полиције.

Kако су навели, ако Београђане затекну како на импровизованој и неадекватној пећи на приватном отвореном поседу пеку паприку, на лицу места ће направити записник и проследити га комуналној инспекцији надлежне општине која ће одлучити о даљој судбини кувара.

Дими се на Чукарици, Новом Београду…
Зарад ајвара најчешће се диме Чукарица, Нови Београд, Земун, Раковица и Палилула, но чак и у самом центру града мирис печеног поврћа нас подсети да је лето увелико прошло.

Може на Ади и Kошутњаку
Добра алтернатива су Ада Циганлија и Kошутњак. Ако ураните, стићи ћете на време да уграбите неки од постојећих зиданих роштиља – ем је сигурно, ем напољу цела породица може да ужива.

 

 

Блиц

Поделите:

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here