Пекинг поручио Вашингтону: Одбаците хладноратовски менталитет

Поделите:

Кинеска влада је данас критиковала одлуку америчког председника Доналда Трампа да Пекинг означи као „стратешког ривала” и позвала Вашингтон да „одбаци хладонратовски менталитет”.

Та Трампова одлука одражава „победу тврде струје” у његовој администрацији, оцењује агенција Синхуа, те упозорава да ће се америчко-кинески економски односи највероватније суочити са још већим притиском и изазовима.

„Позивамо САД да престану намерно да изврћу стратешке намере Кине и да се одрекну хладноратовског менталитета. У супротном, повредиће друге и нанеће себи штету”, изјавила је портпарол кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг.

Тим поводом саопштењем се огласила и кинеска амбасада у Вашингтону.

„Себично је ставити ваш национални интерес изнад интереса других земаља и заједничког интереса међународне заједнице. Кинеска страна се залаже за мирољубиву коегзистенцију са свим земљама”, наводи се у саопштењу амбасаде.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је нову националну стратегију безбедности, уз поруку да ће Сједињене Државе следити доктрину по којој је „Америка на првом месту”.

Трамп је оценио да су Кина и Русија „ревизионистичке силе” и конкуренти који настоје да оспоре моћ САД и подрију америчку безбедност и просперитет, јавља Ројтерс.

„Они (Русија и Кина) су одлучни у томе да економије учине мање слободним и мање праведним, да им војске јачају, као и да контролишу информације и податке како би вршили репресију над њиховим друштвима и ширили утицај”, сматра амерички председник, те поручује: „Америка је у игри и Америка ће победити”.

Трампова стратегија фокусира се на заштиту земље, укључујући изградњу зида на јужним америчким граница и предузимање других корака по питању имиграције.

Како наводи АП, он је позвао на промовисање просперитета САД, мира и ширење утицаја САД рекавши да ће САД сарађивати са свим земљама „на начин који увек штити наше националне интересе”.

Ројтерс оцењује да издвајање Кине и Русије као „ревизинистичких сила” у документу одражава опрез Трампове администрације према овим земљама упркос покушајима самог Трампа да изгради снажне односе са кинеским председником Си Ђинпингом и руским председником Владимиром Путином.

Ројтерс наводи да је виши званичник америчке администрације, који је брифовао новинаре о стратегији, казао да „Русија и Кина покушавају да ревидирају глобални статус кво – Русија тиме што је у Европи извела војне упаде у Украјину и Грузију, а Кина агресијом у Јужном кинеском мору”.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here