ПЕРО СИМИЋ: Кораћ и Давид говоре вокабуларом прве генерације западних активиста

Поделите:

Савјетник за медије предсједника Републике Српске Перо Симић одбацио је наводе појединих интелектуалаца из Београда да будућа декарација о очувању српског народа подсјећа на припреме за рат, те оцијенио да се такве критике износе у жељи да се Срби не опиру политици асимилације и тихог етничког чишћења у неким земљама региона.

У реаговању на изјаве београдског професора Жарка Кораћа и писца Филипа Давида, као и Ћамила Дураковића за лист „Данас“ поводом декларације, коју ће донијети Српска и Србија, Симић истиче да никаквог рата нема нити ће га бити, поготово не у Републици Српској, нити око Српске.

„Желим да смирим професора Кораћа, који, чим се помену Срби или њихова права, мало, мало осјећа и предосјећа припреме за рат“, навео је Симић у одговору, објављеном у овом листу, уз напомену да не жели да полемише са „исфрустрираним Дураковићем, које персонализује острашћеног Изетбеговићевог бојовника, кад год су Срби у питању“.

Он је додао да професор Кораћ може мирно да спава, за разлику од Срба, на примјер у Црној Гори, Хрватској, Федерацији БиХ /ФБиХ/…

Подсјећајући на Кораћеву тврдњу да декларација чак има циљ да се поново створи утисак да су српски народ и његова култура угрожени, иако, како каже, нема никаквог објективног доказа за то, Симић истиче да очигледно Кораћ дуго није био у Црној Гори, Хрватској, ФБиХ…

„Зашто се професор Кораћ и Филип Давид, рецимо, боје најављене декларације Србије и Републике Српске о опстанку српске нације и српског народа, када је ова иницијатива јавна, не представља ништа ново и неосновано, него представља унутрашње питање српског народа и његово суверено право да као народ одлучује о својој судбини?“, упитао је Симић.

Он наглашава да декларација нема никакве аспирације за преуређење држава, што значи да нема мјеста никаквој узбуни, нити параноји.

„Онај ко је против тога да Срби, ма гдје се налазили, живе по највишим стандардима, који у духу европских вриједности припадају националним заједницама, заправо је антиевропски оријентисан“, истакао је Симић.

Он је додао да декларација прије свега треба да потврди став о недјељивости српског језика и српског културног простора.

Оцијенивши да Кораћ и Давид и њима слични говоре вокабуларом прве генерације западних активиста и жале што им никако не полази за руком да преваспитају Србе, Симић истиче да се они у својим јавним наступима, када је ријеч о Републици Српској и њеном предсједнику Милорад Додик, користе неистинама, ‘изанђалим’ стереотипима и неутемељеним фразама, које наводе на њихову искључивост.

Он је навео да је једна од њих је свакако она коју је у листу „Данас“ без срама пласирао Кораћ, који је навео да предсједник Српске Милорад Додик, који се бави декларацијом, „угрожава идентитет Бошњака и Хрвата“ у Републици Српској.

„Заобилажење истине и одбацивање аргумената у јавним иступима, срамно је за обичног грађанина, а камоли за једног универзитетског професора“, истакао је
Симић.

Он је подсјетио да се у Републици Српској поштују основна људска права, односно људско достојанство и право сваког човјека на слободу и властити идентитет, а доказ за то је да су по три министра у Влади Српске из редова хрватског, односно бошњачког народа, да су по један представник из тог народа потпредсједници Владе, а предсједник Врховног суда је из хрватског народа.

Симић иситче да је Република Српска уређена Дејтонским споразумом и има свој устав, законе и демократски изабрану владу, која поштуја права свих својих грђана.

„Очигледно да критике и оптужбе на рачун Републике Српске и Срба уопште поводом декларације нису страх Кораћа или рецимо Давида да ће Срби угрозити било чије интересе, већ у жељи да се наш народ не опире политици асмилације и тихог етничког чишћења са којим се у неким земљама региона, нажалост, и даље суочава“, истакао је Симић.

Срна
Поделите:

2 COMMENTS

  1. Смијурија. Перо Симић је дуго писао за жуте и блатио Караџића и Младића, Није нам баш толико кратка памет.

    • Svakako da je neophodno da se sačuva srbsko ime i identitet, ali ne u onom „etnički“ i „tradicionalnom“ (turskom) obliku (po starom stereotipu koji vlada) nego kao moderan evropski narod kakav je nekada bio! U tom smislu je taj gospodin (Pero Simić) potpuno u pravu. Ukoliko i gospoda, Korać i David tako misle onda su i oni u pravu! Srbija se mora civilizaciski evropeizirati ali ne i „vatikanizirati“ jer civilizaciski naj naprednije nacije u Evropi nisu katoličke, odnosno „rimokatoličke“ već one koje su ratovale sa Vatikanom!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here