ПИНОKИО: Бивши градоначелник изнео гомилу неистина

Поделите:

Kандидат за новог градоначелника Београда Драган Ђилас у кампању је ушао са гомилом неистина. У само шездесетак минута, колико је на Н1 трајала емисија „Пресинг“, што му је било прво ТВ гостовање након што је саопштио да улази у изборну трку, набројали смо најмање десет лажи бившег првог човека Београда. Одговарајући на питања Југослава Ћосића, Ђилас се у неколико наврата, када није знао шта да одговори, видно нервирао и брецао на новинара, замерајући му на темама које намеће.

1. „Нудим имовину као гаранцију“

Драган Ђилас понудио је своју имовину као гаранцију да ће обезбедити пројекте за које се залаже иако чак и најпростија рачуница показује да обећава ствари за које би из градске касе требало издвојити неколико десетина милиона евра, док његова имовина, иако се зна да је огромна, ипак није томе ни принети.

Примера ради, Ђилас је обећао бесплатне уџбенике и вртиће (мада су родитељи у његово време плаћали обданиште 9.700 динара месечно, а сада 5.500), као и да ће сваки млади брачни пар добијати 150 евра месечно. Наравно, да се потрудио и сабрао колико би све то коштало, односно да није намерно пропустио да то каже, било би јасно да су ова обећања потпуно нереална.
2. „Бринуо сам о пензионерима“

Ђилас је искористио прилику да као велико постигнуће свог мандата похвали 13. пензију и субвенционисање минималних пензија и тако присвоји себи нешто што је био део предизборног програма ПУПС, с којим је тада био у коалицији. Штавише, он је својевремено, како се види из Викиликс депеша, партију пензионера тужакао америчкој отправници послова Џенифер Браш, баш због залагања за ову помоћ најстаријима.

3. „Немам везе с Пресом“

Упркос мноштву доказа (и сведока) да је својевремено заједно са Мирославом Мишковићем био власник дневних новина Прес, Ђилас је на Ћосићево директно питање то категорички негирао. У том тренутку чак ни водитељ Н1 није могао да се не насмеје.
4. „Нисам био бахат према медијима“

Ђилас се наводно не сећа одговора „Зини да ти кажем“, који је упутио новинару Политике када га је питао по којој цени је продао своју компанију. Ћосић га је подсетио и на поруку „Немој да ми ту машеш руком“ новинарки Б92 Даници Вученић. На све то Ђилас се вадио да је тада бар постојао Б92 на ком је могао да гостује, иако је та телевизија касније продата у време док је ДС био на власти.
5. „Није било афере ‘Булевар'“

Пројекат „Булевар“, због ког су подигнуте и оптужнице, рађен је захваљујући кредиту Европске инвестиционе банке иако је могао да се финансира и из градске касе (буџет био готово 900 милиона евра, а уређење Булевара коштало је 17). Ђилас је избегао да директно одговори на питање водитеља да ли је то учињено како би се елиминисале остале компаније и посао добила „Балкан градња“, пошто је ЕИБ имао услов да могу да конкуришу само фирме које саме, без подизвођача, могу да изведу бар 50 одсто радова.
6. „Добар однос према гејевима и Ромима“

Док је био београдски „шериф“, Ђилас никада није хтео да стане испред колоне која је сваке године шетала за геј права, а чим је постао председник ДС, потпуно је окренуо плочу и почео да замера новој власти што не обезбеђује довољно права ЛГБТ популацији. Све то упркос чињеници да су за време његове владавине у Београду геј-параде одржаване као шетње припадника невладиних организација, у кругу од око 300 метара, под јаким полицијским снагама, а данас гејеви шетају слободно, без инцидената. Такође, навео је и да је поносан што су Роми током његове власти из својих хигијенских насеља пресељени у Макиш, иако су га за третман према њима прозивале чак и европске институције.
7. Час културан, час није…

Недоследност у изјавама потврдио је и у свом односу према култури. Ђилас је у једном тренутку рекао да би било боље да је препустио стручњацима ту област због његовог чисто инжењерског приступа. Ипак, пола сата касније, зажалио је што се више није бавио културом, пошто би све било боље.
8. „Нова власт не гради вртиће“

Говорећи о власти СНС у Београду, Ђилас је рекао да је „за све ово време изграђено нула вртића“. Градоначелник Београда Синиша Мали поручио је јуче да је у протекле три и по године отворено осам вртића у Београду и обезбеђено нових 12.000 места у вртићима, заједно са приватним.

– То је потпуно другачија стратегија од Ђиласове, па уместо 11.000 малишана који су ишли у вртиће, данас их иде 22.000 – објаснио је Мали.

Исти је случај, како је навео Мали, и са домовима здравља, као и стањем у градској каси.

Република

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here