Pirotski ćilim – srpsko etničko blago kojem preti nestanak

Podelite:

Proslavljeni širom Evrope zbog lepote, pirotski ćilimi, koji su krasili zidove i podove palata srpskih vladara, kao i domove gradske elite, skreću pažnju zapadnih medija. Govori se, koliko o njihovoj nesvakidašnjoj vrednosti, toliko i o paradoksalnoj činjenici da se samo desetak žena još brine da ovo srpsko etničko blago potpuno ne iščezne.

U nekad živom delu karavsnskog puta između Istoka i Zapada, u Pirotu su, navodi se u pričama, od Si-En-Ena, i agencije AP sve do Australije, više od četiri veka tkani tepisi koji su ceremonijalno prostirani pred visoke državnike i strane posetioce. Pre samo jednog veka ove rukotvorine izrađivalo je 5.000 tkača.

– Danas se samo 10 žena bori za njihov opstanak – ističe se.

One pričaju da je tkanje tepiha tradicija koja se prenosi s kolena na koleno, uči od baka i majki. Sad se još njih deset, od 2009. okupljene u organizaciji „Ženska srca“, bori da očuva tradiciju zapisanu u njihovim genima, jer su odrastale okružene pirotskim ćilimima.

Na Zapadu ističu finu teksturu tankih tepiha čudesnih šara, sa dva identična lica. Pirotski ćilimi su, ističe se, i geografski zaštićeni, samo se u Pirotu mogu proizvoditi, jer se tkaju od vune ovaca samo s ovog podneblja. Ali, nažalost, i tih ovaca je danas malo, svega 250.

– Tkanje je težak posao. Zahteva geometrijsku preciznost, izuzetnu veštinu i kreativnost, uz preciznost. Sve se radi ručno, kao pre sto godina. Dve tkalje moraju istovremeno da rade ceo mesec da bi napravile samo kvadratni metar tepiha – objašnjava se.

Lakoća, originalna šara, dva lica, ručni rad i postojanost glavne su odlike pirotskog ćilima; foto: JV

Mističnu crtu daju motivi

Motivi su pirotskim ćilimima dali mističnu crtu. Tkalje pričaju da oni predstavljaju stare simbole magičnog značenja i mogu se čitati kao azbuka slika, jer ih postoji 95, koje oni koji ih rade moraju da znaju napamet. Svaki tepih priča svoju priču, različitu u različitim epohama.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here