Плата је лична ствар, али сви би да знају туђу

Поделите:

Већина испитаника, њих три четвртине (74 одсто), сматра да је плата лична информација и јако осетљива тема разговора.

Упркос томе, чак 75 процената испитаника хтело би да зна колико зарађују њихове колеге на послу, преноси хрватски Т-портал резултате једног истраживања обављеног онлајн у девет земаља Европе на укупно 40.262 испитаника. У Хрватској је учествовало 4.227 испитаника.

Висина плате је табу тема у европским земљама. Kомпаније обично покушавају да задрже тајност података о платама, а већина своје запослене обавезује на споразуме о поверљивости у вези с износима у уговорима о раду. Врло мало послодаваца објављује податке о плати у својим огласима за посао.

Запослени обично користе онлајн портале за плате како би добили бољу представу о износима и компензационим пакетима који се нуде на тржишту, јер је то једини начин који им омогућава анонимно проверавање података о осталим запосленима на истим позицијама.

Људи су се међутим навикли да деле детаље о плати са својим најближима. У истраживању се 69 одсто испитаника сагласило с изјавом да њихови пријатељи и познаници знају колико зарађују.

С друге стране нешто више испитаника, њих 74 одсто, хтело би да зна колико зарађују њихови пријатељи и суседи, док би их чак 75 процената хтело да зна колико зарађују њихове колеге у компанији.

Занимљиво је то што су запослени који зарађују мање од просека много више отворени за расправу о својим приходима с околином (76 одсто), а такође их више занима колике плате имају њихови пријатељи, познаници, али и колеге (80 одсто). Испитаници с натпросечним примањима мање су склони делити такве информације (67 процената), али их и у мањој мери занимају такве информације о другима (76 одсто).

Најмање је вероватно да ће особе на руководећим позицијама поделити појединости о својој плати. Чак 62 одсто запослених нижег и средњег менаџмента те 44 одсто топ менаџера сагласно је да они који су им најближи знају колико зарађују. Они и у најмањој мери желе знати колико зарађују други (62 одсто).

За разлику од менаџера, чак 80 одсто нискоквалификованих радника жели да зна плату пријатеља и колега, а 76 одсто често открива информације о својој плати.

Од девет земаља, у којима је проведено истраживање, испитаници из Хрватске у највећој мери откривају информације о плати пријатељима и познаницима (69 одсто). У најмањој мери информације о плати откривају испитаници из Летоније (51 одсто) те Финске (54 процента) и Пољске (54 одсто).

 

 

Тпортал

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here