Почео хаос у Каталонији! Шпанска полиција упала у телекомуникациони центар сепаратиста, присталице окупирале…

Поделите:

Шпанска полиција упала је данас у телекомуникациони и технолошки центар каталонске владе, јављају новине „Вангардија“ позивајући се на тврдње радија РАЦ1.
Међутим, како наводи агенција Ројтерс, шпанска полиција и Министарство унутрашњих послова нису потврдили рације.
Судија је у петак наредио „Гуглу“ да уклони апликацију која је пружала информације о референдуму, који је шпанска влада прогласила неуставним и забранила га.
Након што су провели ноћ у неким школама одабраним за гласачка места, становници Барселоне који подржавају сутрашњи референдум о независности Каталоније, разно-разним активностима и данас „бране“ бирачка места.
Сеансе јоге, приказивање филмова, друштвена окупљања…организовани су на неким од 2.315 биралишта, на којима се налазе и гласачи, како би спречили полицију да затвори биралишта, преноси АП.
Каталонска полиција добила је наређење да испразни све зграде до недеље ујутру, полицајцима је саветовано да се суздрже од коришћења насиља, а како ће око 17.000 полицајаца одговорити на ту наредбу види се као кључ успеха или пропасти планираног референдума, наводи АП.

Присталице независности Каталоније „окупирале“ су у петак неколико школа у Барселони, које су одређене да буду бирачка места на спорном референдуму о независности те шпанске покрајине, јавља АФП.
Како наводи новинар те француске агенције с лица места, они су окупирали школе како би обезбедили да се референдум одржи.
Према наводима новинара, окупиране су две школе у центру Барселоне.
С друге стране, додаје агенција, „платформа школа отворених за референдум“ објавила је на Твитеру фотографије неколико „окупираних бирачцких места“.

Више од 2.300 гласачких места спремно је за референдум о независности у Каталонији, који ће се одржати у недељу, саопшитла је раније данас регионална влада Каталоније.
Портпарол Владе Жорди Турул рекао је новинарима да ће у Каталонији бити 2.315 гласачких места, а да ће упркос притисцима централне шпанске владе у Мадриду, око 7.200 људи бити укључено у одржавање референдума заказаног за 1. октобар.
Непозната особа бацила је у петак запаљиву направу на станицу шпанске полиције у Игуалади, на 50 километара од Барселоне, након што је полиција у том месту запленила гласачке листиће и кутије и најавила да ће у недељу спречити одржавање референдума о независности у Каталонији.
Хина преноси да је полиција објавила да је направа бачена на зграду у Игуалади и да нема материјалне штете нити повређених.
Шпанска полиција саопштила је у четвртак да је запленила више од шест милиона гласачких листића и коверата, као и 100 гласачких кутија у Игуалади у оквиру настојања званичног Мадрида да блокира забрањени референдум о независности Каталоније, пренео је АФП.
Наведено је да су гласачки листићи најновији у низу многих предмета које је полиција запленила у акцији спречавања одржавања референдума о независности североисточног шпанског региона Каталоније који је заказан за 1. октобар.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here