Почео отворени рат Русије и САД у Сирији! Руси оптужују Американце за…

Поделите:

Русија је оптужила америчке специјалне службе да су одговорне за рањавање три руска војника у Сирији.

Припадници сиријске Ал Каиде – Џебхат ан-Нусре и њених савезника – извели су велики напад на позиције сиријске армије у зони деескалације „Идлиб“, са намером да зауставе успешне операције владиних снага на истоку земље, око Деир ез-Зора – саопштио је јуче начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага РФ Сергеј Рудској.

Навео је да је офанзива терориста почелау 8 ујутро 19. септембра и да су се на удару наше позиције сиријске армије северно и североисточно од града Хама – унутар зоне деескалације „Идлиб“.

Генерал Рудској је прецизирао да је један од циљева нападача било заробљавање или ликвидација припадника руске војне полиције који контролишу спољну `границу` те зоне. Три руска војна полицајца су рањена, док су одбијали нападе терориста, налазећи се у потпуној блокади.

Све би било горе да им у помоћ није стигао „здружени одред“ чији задатак је био да `уклони блокаду`. Исти задатак су реализовала и два јуришна Су-25 који су насносили ударе по терористима у ниском лету.

Тако је блокада била пробијена. Руски војни полицајци су се прикључили главнини владиних снага северно од Хаме.

Рудској је открио да су сви руски учесници ове операције већ предложени за „државне награде“.

Притом је посебно указао: „Према подацима којима располажемо, напад Џебхат ан-Нусра су иницирале америчке специјалне службе да би зауставиле напредовање сиријске армије источно од Деир-ез-Зора. Нападачи су имали подршку тенкова и оклопних возила пешадије, а нападу је претходила моћна артиљеријска припрема“.

Према његовим речима, терористи су током првог дана напада – отворивши фронт ширине 20 километара – успели да се уклине до 12 километара у територију под контролом владиних снага.

Рудској је истакао да се у окружењу терориста нашло 29 руских војних полицајаца који су неколико сати одбијали нпаде Џебхат ан-Нусра, а у томе су им помагали припадници арапског племена Муали који су остали верни споразуму о прекиду ратних дејстава.

У помоћ опкољенима је упућена здружена јединица састављена од припадника руских Снага за специјалне операције и војне полиције и сиријских командоса.

То је помогло сиријској армији да фактички потпуно поврати позиције на којима је била до почетка офанзиве Ал Каиде и њених савезника.

Рудској је, иначе, навео да је руска авијација за 24 сата уништила 187 објеката терориста, око 850 џихадоваца, 11 њихових тенкова, четири друга оклопна возила, 46 пикапова са митраљезима, 38 складишта оружја и муниције…

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here