Почиње чудо под Јелицом

Поделите:

Гуча сутра 57. пут отвара своје капије за све љубитеље трубачке музике

Капије хиљадама гостију из земље и иностранства сутра отвара – чудо под Јелицом. Тако су многи који су у Гучи боравили у време Сабора трубача назвали драгачевску варошицу, која ће од среде до недеље постати музичка позорница на којој ће се непрестано смењивати најбољи трубачки оркестри Србије. Звуци трубе омамљиваће посетиоце, терати их у севдах, на игру, и будиће страсти које се само у Гучи буде. И тако од јутра до зоре, сваког дана…

Данима већ у Драгачеву ври као у кошници. Угоститељи журе да наместе огромне шатре, под којима ће сабораши уживати уз најбоље драгачевске специјалитете – кувани купус из земљаног лонца и печење са ражња. У појединим кафанама у Гучи спремљено је чак стотину јагњади, која ће се испећи за пет дана Сабора. Ценовници још нису формирани, мада се шушка да ће се порција купуса продавати за 250 до 350 динара, килограм печења од 1.500 па навише, пиво од 200 до 250 динара, колико ће коштати и сокови. Домаћа ракија ће бити око 100 динара. Кафеџије и шатраџије се надају много већој заради него лане, јер се ове године неће наплаћивати улаз у саму варошицу, па ће сабораши моћи да потроше неки динар више за ужитак.

Организатори и туристички радници тврде да влада много већа заинтересованост гостију за овогодишњи Сабор, 57. по реду, него претходних пет година. Сви капацитети хотела у Гучи, али и у окружењу, одавно су попуњени, остало је још мало места у приватном смештају.

– Зову туристи са свих страна. Остало је нешто кревета у приватном смештају, а цена је као и прошле године – 20 евра за ноћ – прича нам Вукашин Драмлић, директор ТО у Драгачеву. – У кампу Сабора, цена је само четири евра по особи. За тај вид смештаја највише се интересују Пољаци, Французи и Италијани. Долази нам и екипа Би-Би-Сија.

Трубачи гланцају своје лимене инструменте, „затежу“ сваку ноту нумера којима ће покушати да освоје стручни жири и срце сабораша. На финалном такмичењу учествоваће 18 оркестара, а међу њима и оркестар Небојше Сејдића из Бојника, унука чувеног Фејата Сејдића.

– Вежбали смо више од месец дана мелодије које ћемо свирати на Сабору. Добро смо усвирани, надамо се да ћемо освојити неку од награда. Драга би нам била она за најбољи оркестар – рекао нам је Небојша, који је ово признање већ освојио 2004. – Велика је одговорност стати на чело оркестра после деде, носити његово име и свирати. Ипак, публика још препознаје у нашој свирци Фејатову технику.

Једном од 18 капелника ће се посрећити да му се позлати труба. Јер, „Новости“ ће и ове године, по 54. пут на Сабору доделити „Златну трубу“ најпопуларнијем трубачу на Сабору, по оцени жирија публике.

ОТВАРАЊЕ КОД СПОМЕНИКА ТРУБАЧУ

ЗВАНИЧАН програм Сабора почиње сутра у 20 часова културно-уметничким програмом, а од 21 час ће на позорници испред Центра за културу наступити оркестар Марка Глигоријевића (на слици), прошлогодишњег добитника „Златне трубе“, коју додељује наш лист. Званично отварање заказан је за четвртак у 11 часова код Споменика трубачу.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here