Почињу преговори о Брегзиту

Поделите:

Европска унија и британска влада састанком британског министра за Брегзит Дејвида Дејвиса и преговарача Европске комисије Мишела Барнијеа почињу преговоре о изласку Велике Британије из ЕУ. Према дипломатским изворима, током прве рунде преговора фокус ће бити на питањима о правима грађана, финансијском договору, Северној Ирској, објавио је портал „Политико“.

Прва етапа преговора, који по плану треба да се заврше до јесени 2018. треба да се односи на постизање договора о три питања – судбини европских држављана у Великој Британијии после Брегзита и Британаца у ЕУ, о граници са Ирском и финансијама, односно износу финансијских обавеза Лондона према ЕУ.

Друга фаза преговора ће се односити на будуће трговинске везе Велике Британије и ЕУ, а коначан договор о томе се предвиђа између децембра 2017. и пролећа 2018.

Преговарачка позиција Британије је ослабљена неуспехом британске премијерке Терезе Меј да њена Конзервативна партија освоји већину у парламенту на изборима 8. јуна, преноси Бета.

Британски секретаријат за Брегзит саопштио је претходно да се очекује да ће обе фазе преговора бити усклађене, а да ће се највише разговарати о питањима о самом изласку Британије из ЕУ и њеним финансијским обавезама, преноси Танјуг.

Британски министар за Брегзит Дејвид Дејвис и Мишел Барније, главни преговарач Европске комисије, договорили су се о покретању преговора о Члану 50 (Лисабонског споразума ЕУ) 19. јуна, саопштила је пошле недеље британска влада.

Циљ Велике Британије је да са Европском унијом склопи споразум „као ниједан други у историји“, изјавио је Дејвис, на дан званичног почетка преговора о Брегзиту.

„Предстоји дуг пут, али наш циљ је јасан: дубоко и посебно партнерство Велике Британије и ЕУ, споразум као ниједан други у историји“, наводи се у саопштењу Дејвиса уочи састанка у Бриселу.

Додао је да ће Велика Британија „остати посвећен партнер и савезник пријатељима широм континента“.

Бета, Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here