ПОДИЗАЊЕ ТЕНЗИЈА: Без споменика Чуркину у Сребреници

Поделите:

Начелник Општине Сребреница Младен Грујичић изјавио је данас у Сарајеву да та општина није дала сагласност за подизање споменика преминулом руском амбасадору у УН-у Виталију Чуркину у Сребреници јер би то, како је рекао, само допринело подизању тензија и новим размимоилажењима народа који тамо живе.

„То нам није потребно, морамо се бавити стабилношћу Сребренице и стварањем услова за међусобно уважавање и поштовање као и стварање услова да заинтересовани инвеститори не буду спречени због неке иницијативе која може довести до дестабилизације. Тако, Општина Сребреница није дала дозволу за градњу таквог споменика“, рекао је Грујичић, преноси Фена.

Он је објаснио да је иницијатива за изградњу споменика Виталију Чуркину стигла пре око месец дана, а Скупштина је донела одлуку да на простору града Сребренице нема могућности за подизање било каквих споменика.

Виталиј Чуркин био је изасланик Москве током преговора за време сукоба у бившој Југославији, и то од 1992. до 1994. године.

Он је уложио вето, у име Руске Федерације, кад је 2015. године у Савету безбедности УН предложена Резолуција о Сребреници.

У међувремену, председник Републике Српске Милорад Додик постхумно је одликовао Чуркина.

Одликовање, Орден заставе РС-а са сребрним венцем, преузео је амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, који је изразио дубоку захвалност за то одликовање и, како је навео, жаљење што га Чуркин не може лично преузети.

Додик је одликовање постхумно доделио за Чуркина, како је образложено, “за рад и изванредне заслуге у послератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, развој политичких и пријатељских односа РС-а и Руске Федерације.

То је једно од неколико одликовања које је Додик данас доделио, како је речено, „поводом обележавања 28. јуна, Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске“.

Коментаришући то што је холандски Апелациони суд потврдио да је Холандија делимично одговорна за смрт 300 Бошњака који су протерани из холандске базе УН у Поточарима код Сребренице, Додик је казао да сви који су допринели „великом злочину у Сребреници“ или су га учинили треба да одговарају у правосудним институцијама.

У изјави новинарима казао је да ту праксу не треба напустити све док су биолошки живи било који од учесника“.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here