Поднета тужба против Трампа за кршење Устава

Поделите:

Државни тужиоци Мериленда и Округа Колумбија (у коме се налази Вашингтон), Брајан Фрош и Карл Рејсин, рекли су да су поднели тужбу против председника Доналда Трампа у којој наводе да је прекршио Устав тиме што је задржао везе са својом глобалном пословном империјом.

Они су на заједничкој конференцији за новинаре у Вашингтону рекли да је тужба поднета у суду у америчкој држави Мериленд.

Фрош и Рејсин навели су Трампове некретнине, уговоре о најму и друге „везе“ широм света као разлог за тужбу, наводећи да оне представљају сукоб интереса према Уставу.

„Председникови сукоби интереса прете нашој демократији. Ми не можемо да се опходимо према текућем председниковом кршењу Устава и његовом занемаривању права америчког народа као новом прихватљивом статусу кво“, рекао је Фрош.

Рејсин је рекао да је амерички председник говорио о повлачењу црте између обављања функције председника и његових послова и поседа, али да је одступио од тог обећања.

„Наша дужност је да спроводимо закон и зато данас предузимамо ту акцију“, рекао је Рејсин.

Из Беле куће нису желели одмах да коментаришу најаву тужбе. Председник САД је раније за сличну тужбу о кршењу делова Устава рекао да је апсолутно без основа.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here