Покољ на Петровачкој цести и даље без казне

Поделите:

Обележена 22. годишњица злочина у „Олуји“, кад су побијени крајишници на Петровачкој цести. Тужилаштво БиХ, и поред комплетне документације, не подиже обећану оптужницу

КОД спомен-крста у Јањилама код Босанског Петровца у понедељак је служен парастос за Србе погинуле у избегличкој колони на Петровачкој цести, који су се повлачили из Републике Српске Крајине, пред бомбама хрватске авијације током акције „Олуја“ 1995.

Саво Штрбац, директор Документационо-информационог центра „Веритас“, рекао је да, нажалост, ни након 22 године нико није одговарао за овај стравичан злочин, а Тужилаштво БиХ, и поред давно датог обећања, није подигло оптужницу.

– Тужилаштво БиХ годинама води истрагу о овом злочину, сарађивали су у овом питању са „Веритасом“, а њихови истражитељи су више пута у Београду саслушавали преживеле сведоке и на десетине тешко повређених, прикупили су комплетну документацију и давно обећали подизање оптужнице – истакао је Штрбац.

Он је рекао да је „Веритас“ прошле године, пред обележавање 21 године од „Олује“, добио одговор из Тужилаштва БиХ у којем је наведено да је дошло до застоја због промене тужиоца који је узео овај предмет, док ове године нису одговорили ни у којој се фази налази предмет.

– Од својих извора сазнао сам да Тужилаштво БиХ још чека одговор из Хрватске на њихов захтев да кажу имена пилота који су бомбардовали српску избегличку колону на Петровачкој цести и у Сводни код Новог Града – навео је Штрбац.

Он каже да Хрватска никада неће одговорити БиХ ко су били њихови пилоти који су бомбардовали избегличку колону, док Тужилаштво БиХ нема другог избора већ да за злочине оптужи најодговорније људе по командној линији и њихове пилоте.

Споменик на Петровачкој гори

Додао је да је „Веритас“ дошао до најновијег податка да је на овој локацији током бомбардовања хрватске авијације убијено 10, а не девет српских цивила, како се годинама говорило.

– Сазнали смо да је десета жртва у избегличкој колони била Мика Ковачевић, рођена 1912. године, из села Беглуци код Доњег Лапца, и њено име смо уклесали на плочу код спомен-крста – изјавио је Штрбац.

Према његовим речима, Мику, која је била у избегличкој колони у приколици са трактором, који је возио њен син, нечујно је погодио гелер авио-бомбе, али је тек пред Кључем њена снаја, која је, такође, била у приколици, приметила да свекрви није добро.

Хрватска војно-полицијска акција „Олуја“, у којој су учествовале и једнице Петог корпуса такозване Армије БиХ, те ХВО, почела је 4. августа 1995. године и током неколико дана убијено је 2.000 особа, углавном цивила, док је са подручја Лике, Баније, Кордуна, северне Далмације, који су били зоне под заштитом УН, протерано више од 200.000 Срба

Сећање на невине жртве,фото Срна

УБИЈАНО И СТАРО И МЛАДО

ИЗМЕЂУ Босанског Петровца и Кључа, авион хрватског ратног ваздухопловства „миг-21“ 7. августа 1995. године бомбардовао је избегличку колону Срба из Републике Српске Крајине. Тада је погинуло 10 цивила, међу којима четворо деце и 21-годишња девојка, док је њих око 50 рањено. Погинули су Даринка Дрча и њени унуци Јовица Дрча и Мирјана Дубајић, сви из Бротиње код Доњег Лапца, Невенка и Жарко, деца Спасе Рајића из Доњег Лапца, Крстан Вуковић, рођен у Хан Кули код Бањалуке, и његов син Дарко, рођен у Бихаћу, обојица из Доњег Лапца и Бранко Стјеља и његов син Мирко из Надина код Бенковца.

МОНСТРУОЗНО

ЗЛОЧИН на Петровачкој цести – рекао је Саво Штрбац – није велики по броју страдалих, али јесте по томе кад се зна да су овде убијена деца и да су хрватски војни авиони прешли у ваздушни простор БиХ и далеко од својих граница бомбардовали избегличке колоне које су ионако већ напуштале Хрватску.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here