Полиција ће у манастир за Бранку Милић

Поделите:

Полиција ће 26. децембра из манастира Дуга у Виши суд привести Бранку Милић, једну од оптужених за покушај тероризма на дан прошлогодишњих парламентарних избора.

То је јуче наложила предсједница специјалног вијећа Вишег суда, суткиња Сузана Мугоша, јер се Милић није појавила на заказаном рочишту.

Држављанка Србије брани се са слободе, након што јој је 11. октобра укинут притвор. Митрополит црногорско приморски Амфилохије, Вишем суду тада је гарантовао да ће се Милић уредно одазивати на позиве суда.

Јучерашње рочиште одгођено је због лошег здравственог стања једног од њих, Србољуба Ђорђевића.

Суткиња Сузана Мугоша објаснила је јуче да су је из Завода за извршење кривичних санкција обавијестили да тај оптужени због здравствених разлога не може присуствовати рочиштима планираним за ову седмицу.

Његов бранилац, адвокат Васо Бечановић казао је у судници да је хтио да предложи суду да вјештаци утврде може ли се Ђорђевић лијечити у спушком затвору:

„Ако се ради о дијагнози коју ми је клијент саопштио у понеђељак хтио сам да предложим да суд донесе наредбу да се вјештачи да ли је могуће да се у условима Истражног затвора санира та болест”, казао је он.

Не откривајући о којој болести је ријеч, суткиња му је одговорила да су у том правцу већ предузели све мјере и да су консултовали вјештака.

Мугоша је поновила да је на претходном главном претресу оптужене Милана Kнежевића и Андрију Мандића удаљила до краја саслушања свједока сарадника Саше Синђелића, што је био једини разлог њиховог непојављивања.

Њих двојица удаљени су из суднице због вријеђања суда и тужиоца.

За тероризам у покушају на дан прошлогодишњих парламентарних избора одговарају руски држављани Едуард Еди Шишмаков и Владимир Попов, за којима су расписане потјернице.

Њих двојицу Специјално државно тужилаштво сумњичи да су организатори криминалне групе која је планирала државни удар.

На списку оптужених су и српски држављани Немања Ристић и Предраг Богићевић чије изручење Црној Гори су одбили надлежни органи Републике Србије.

Осим њих, Милић, Ђорђевића, Kнежевића и Мандића на оптуженичкој клупи су и српски држављани Братислав Дикић, Драган Максић, Милан Душић који су у притвору, затим Kристина Христић и возач Андрије Мандића Михаило Чађеновић.

Поступак против преводиоца ДФ-а Ананија Никића води се посебно.

Дикић тражио да га пусте из притвора

Некадашњи шеф српске Жандармерије Братислав Дикић тражио је од Вишег суда да предузму све како се поступак у ком је и он оптужен не би одуговлачио.

То јуче казала суктиња Сузана Мугоша, објашњавајући да јој је Дикић послао писмо.

Мугоша је то саопштила након што су поједини у судници негодовали због њене одлуке да суђење буде наставлљено наредне седмице.

„Ово је било нешто што нијесмо могли да предвидимо, иначе сам вам и прошле неђеље када смо уговарали термине наговијестила да ако ове неђеље не завршимо да ћемо наставити слљедеће”, казала је суткиња Мугоша.

Она је истакла да вијеће којим предсједава ради искључиво у складу са Законом. Суткиња Мугоша додала је да је Дикић писмом тражио и да му се укине притвор и да је његов захтјев доставила кривичном вијећу које је донијети одлуку.

Вијести.ме

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here