Политика цитира Видовдан: Краљу Звонимиру „доцртали“ два прста

Поделите:

КНИН – Корисници друштвених мрежа у Хрватској приметили су да је на табли која се налази на улазу у Книн, на којој је представљен краљ Звонимир са натписом „Краљевски град Книн – добродошли (Welcome)”, приказ краља различит у односу на оригинал по томе што су на његовој десној шаци досликана два прста.

РТС преноси да мали и домали прст који се виде на табли нису испружени на оригиналном приказу. Наводи се да се у Книну редовно одржава манифестација „Звонимирови дани”, током које се посетиоци упознају са баштином тог града.

Организатори наводе да цео догађај враћа Книн у атмосферу из доба краља Звонимира, тачније у крај 11. века. У том граду је откривен и споменик краљу 2009. године, рад шибенског академског вајара Александра Але Губерине.

Портал „Мондо” писао је о табли у Книну на којој су додата два прста краљу Звонимиру.

„Изгледа да се некоме није свидело да Звонимир дочекује посетиоце Книна са испружена три прста, што је као српски поздрав од 1990. године често користио председник СПО-а Вук Драшковић, а потом је и шире прихваћено, нарочито међу српским борцима у ратовима од 1991. године до 1999. године”, наводи „Мондо”.

Наводи се да је Дмитар Звонимир био хрватски бан, војвода и краљ. Први пут се јавља у историјским изворима као владар северне Хрватске.

Чланак са Видовдана

Комплекси су чудо: Хрвати Звонимиру доцртали прсте

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here