Politika: Đilas se prepucavao sa Amnesty International na račun gradske kase

Podelite:

U DNEVNOM listu „Politika“ pojavio se – na naslovnoj strani – tekst čiji autor, koji piše u prvom licu a potpisan je incijalima R. P., opoziciji preporučuje da se ujedini oko nekog drugo kandidata.

Evo bitnih delova tog teksta:

„Ne znam koliko se sećate haosa koje je 2009. godine napravio Dragan Đilas kao gradonačelnik Beograda, kada je – kršeći sve međunarodne deklaracije o ljudskim pravima – po hitnom postupku raselio Rome koji su živeli u nehigijenskom naselju kod „Belvila”, a sve za potrebe Miškovićevih građevinskih poduhvata po glavnom gradu?

Zatim je izdvojio iz kase grada Beograda 73.000 evra (što je skoro kao ova jelka što je danima tema na društvenim mrežama) za plaćeno otvoreno pismo koje su objavili srpski mediji, a kojim se on prepucavao sa tom, najznačajnijom međunarodnom organizacijom koja se bavi ljudskim pravima (Amnesty International).

Da bi na kraju celog cirkusa, tri godine kasnije, on lično, a i grad Beograd dobili nagradu European Business Asembly za savršeno urađenu inkluziju Roma.

Problem sa tom nagradom je to što je ovog leta utvrđeno da je to još jedna u nizu prevara sa izmišljenim organizacijama i nagradama koje dobitnici plaćaju da bi mogli da se hvale „međunarodnim priznanjem” u svojim banana državama.

Ukratko, ukrajinski biznismen Anton Savov i njegov sin Ivan Savov su 2000 godine u Oksfordu registrovali firmu zvučnog imena „European Business Asembly” da bi 2007. godine ustanovili razne međunarodne nagrade sa ciljem da ih prodaju pre svega liderima i političarima zemalja istočne Evrope i Azije kojima takve nagrade služe za potrebe popravljanja ličnog PR-a.

Ceo sistem je funkcionisao tako što bi svake godine iz kompanije European Business Asembly na nekoliko hiljada adresa poslali obaveštenje o nominaciji za nagradu i svako ko bi uplatio 9.600 funti bi istu i dobio.

Tako se Dragan Đilas te 2012. za 9.600 funti okitio nagradom ukrajinskog biznismena stacioniranog u Oksfordu za najboljeg menadžera koji upravlja gradom, a sve zbog „odlično sprovedene inkluzije” Roma 2009. godine.

Đilasovi botovi često brane svog gazdu pričom kako sam ostrašćen prema njemu iz ličnih razloga, međutim, to nije istina, nisam ništa manje ostrašćen ni prema aktuelnim vlastodršcima u Beogradu, zapravo, ja i ne vidim razliku, jednako su bahati, jednako su nasilni, jednako vređaju i ponižavaju Beograđane, to što je Đilas bio član Demokratske stranke ne menja činjenicu da je kao gradonačelnik bio „Prvi Naprednjak u Beogradu”.

        Politika
Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here