Политико: Москва није изолована – папа Фрањо воли Путина

Поделите:

Видљивост веза Москве са Ватиканом важна је за Путина како би себе приказао као светионик моралности и традиционалних вриједности, за разлику од Европе која је све више секуларна

Владимир Путин је нашао новог пријатеља и то у човјеку мира – папи Фрању, пише портал Политико.

Kако се наводи, све је почело када је одлучено да ватикански секретар, кардинал Пјетро Паролин, отпутује у Москву, 20. августа, на састанак са патријархом Kирилом.

“Четвородневна посјета, прва таква од руске анексије Kрима, нови је корак у покушају да се дође до пријатељства, након што је 2013. године папа упутио отворено писмо Путину у ком је изразио да се противи америчкој војној интервенцији у Сирији“, пише Политико.

У писму је папа затражио дозволу од Путина да се моли за њега и то је вјероватно дирнуло руског лидера или бар тако мисле аналитичари.

“То питање, неуобичајено за дипломатска писма, било је препознавање хришћанског у Путину. Он није оклијевао, захвалио се папи на писму, а неколико мјесеци касније се и сусрео са њим. Разговарали су више од 50 минута, док је папа рециомо са Доналдом Трампом причао свега 29 минута“, додаје Политико.

У тексту се наводи да је видљивост веза Москве са Ватиканом важна за Путина како би себе приказао као светионик моралности и традиционалних вриједности, за разлику од Европе која је све више секуларна, преноси Б92.

“Пријатељске везе Москве и Ватикана су знак да Kремљ није изолован, иако се налази под санкцијама. Отварање Ватикана помаже руском вођству да развије односе са Италијом, једним од највећих пријатеља у Европској унији“, додаје се.

Иако се Москва често сматра “трећим Римом“ и “центром империјалистичког хришћанства“, за Римокатоличку цркву су везе са Москвом шанса за успостављање јачег присуства у Русији, послије вијека који је обиљежен успоном и падом комунизма и атеизма.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here