Пољаци траже одштету од Немачке: Цифра је толика да је запрепастила и Немце!

Поделите:

Односи између Берлина и Варшаве су у проблему пошто ЕУ прети да активира члан 7 против Пољске – тзв. Нуклеарну опцију. Пољска би изгубила своје право гласа ако би се користила ова ванредна мера.

Сада се појављује нови сукоб, пошто пољски посланици позивају Немачку да плати 1,5 трилиона ПЛН (350 милијарди евра, 420 милијарди долара) репарација за напад на земљу током Другог светског рата.

Марек Јакубиак, заменик групе Кукиз, подржао је сличне коментаре његових конзервативних вршњака.

Јакубиак је на Пољском радију рекао: „Из чињенице да смо сиромашна земља не значи да смо идиоти. Немци су запалили нашу домовину, ми смо изгубили 50 година“.

„Не желим рат са Немцима, не желим лоше односе са Немачком … Немци морају да плате штету коју је учинила Пољској, а онда ћемо разговарати нормално као партнери.“

Јарослав Качински, шеф партије владавине права и правде (ПиС), открио је прати овај проблем. На конвенцији у јулу он је рекао је да велике штете проузроковане његовој земљи „заиста још увек нису надокнађене“.

Пољаке су убијали нацисти у Пољској у логорима смрти. Заменик ПиС-а Аркадиус Муларчик жели извјештај о томе да ли је захтевана репарација из Немачке изводљива.

Завршни извештај биће спреман до средине августа.

За време инвазије Хитлерових нациста од 1939. до 1945. Пољска је изгубила скоро шест милиона грађана, рекао је Муларчик. Политичар је тврди да је тражење ратних репарација Немачкој „морална обавеза“.

Курир.рс/Екпресс

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here