Пољска Туристичка организација избацила Аушвиц и Јевреје из знаменитости Пољске

Поделите:

Пољски министар спорта и туризма Витолд Бањка хитно је сменио шефа Пољске туристичке организације Марека Олшевског зато што је Туристичка организација из промоције Пољске и списка знаменитости и баштине вредне обиласка избацила некадашњи концентрациони логор Аушвиц и Музеј пољских Јевреја у Варшави уз скандалозно образложење да ће промовисати Пољаке, а не баштину других народа.

Фото: thinkstock
Фото: thinkstock

Олшевски, иначе политичар владајуће пољске конзервативне странке Право и Правда, објаснио је дневнику “Газета виборча“ да Аушвиц није атрактиван за туристе јер је место страдања а веома цењени и посећени музеј ПОЛИН у Варшави избацио је из програма путовања за стране експерте и стране новинаре уз образложење да неће да промовише друге народе.

„Желимо да ставимо нагласак на оно што је драгоцено у нашој властитој култури, да покажемо наш огроман улог у развој Европе. Немам потребе да истичем места и догађаје везане за историју других народа“, објаснио је Олшевски пољском листу зашто је прецртао пољске Јевреје са туристичке промотивне мапе Пољске.

Олшевски се ту није зауставио, већ је објаснио како су немачки нацисти током окупације потпуно затрли пољску елиту и културу док се јеврејска очувала.

„Пољске елите, а не јеврејске су током рата потпуно сравњене са земљом и ликвидиране. Имајмо на уму да је јеврејска култура очувана цело то време. Током тридесетих година много Јевреја је емигрирало из Немачке. У окупираној Пољској те могућности није било“, нагласио је Олшевски страдања Пољака.

Такво ниподаштавање Холокауста и страдања Јевреја и издизање изнад тога страдања Пољака на реакцију није чекало дуго.

„Због скандалозне изјаве шефа ТОП Марека Олшевског одлучио сам да га тренутно сменим“, поручио је Олшевском истог дана када је објављен интервју на Твитеру да је добио отказ министар спорта и туризма Витолд Бањка.

Потез ТОП да избрише са културне и туристичке мапе Јевреје још је један знак нове атмосфере у Пољској и пораста антисемитизма на који су овог месеца лидера Права и Правде, Јарослава Качињског, упозорили представници пољских јеврејских заједница, са апелом да власти учине нешто против говора мржње јер ће почети да прелази са речи на дела, као у антисемитским прогонима у Пољској 1968. године, што је изазвало тада последњи талас емиграције пољских Јевреја.

„Желим да подсетим тог господина да је Аушвиц уз устаничку Варшаву истовремено највеће гробље Пољака. На Аушвиц не гледам никада у категоријама промоције. То је апсолутно неадекватно, али искључити то место и његову историју је по мом мишљењу знак незрелости“, поручио је директор Музеја бившег немачког нацистичког логора Аушвиц Биркенау, Пјотр Цивињски.

Од шест милиона градјана Пољске који су побијени и изгубили животе током Другог светског рата а које садашње власти помињу и у поновним новим захтевима да добију ратне репарације од Немачке, измедју 2,7 и три милиона били су управо пољски Јевреји.

У логору Аушвиц, највећем који су Хитлерови нацисти подигли у окупираној Пољској побијено је и страдало најмање 1,1 милиона људа, махом Јевреја, али како је подсетио директор Цивињски и 75.000 Пољака.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here