Пољска власт отишла далеко у сукобу са ЕУ

Поделите:

Немојте да повлачите име мог покојног брата по својим издајничким устима, ви сте га уништили, ви сте га убили“, поручио Јарослав Kачињски опозицији

Председник Европског савета и бивши премијер Пољске Доналд Туск рекао је да се пољска влада припрема да доведе у питање чланство те земље у Европској унији.

Туск је ово изјавио испред тужилаштва у Варшави, где је провео осам сати одговарајући на питања о својој улози у авионској несрећи у Смоленску 2010, преноси ЕУобзервер. Многи ову истрагу посматрају као покушај владајуће странке Права и правде (ПиС) да га оцрни.

Али Туск је рекао да је ова странка занемарила одлуку ЕУ којом се забрањује сеча дрвећа у прашуми Бјаловјежа. „Европска будућност Пољске је данас под великим знаком питања. Чињеница да је одлука Европског трибунала тако арогантно одбачена је по мом мишљењу доказ нечега веома опасног – то је отворен покушај да се Пољска доведе у сукоб са ЕУ“, рекао је Туск и додао да то изгледа као увод у најаву да Пољској не треба Европска унија и обратно. Он је изјавио и да је ПиС отишла тако далеко у свом конфликту са институцијама ЕУ да је чак и њен регионални савезник, Мађарска, почео да се дистанцира од Пољске у Савету ЕУ. „Постоји неколико питања у вези с којима се чини да је понашање пољске владе веома контроверзно… Цела ЕУ то тако посматра, што понекад укључује и Будимпешту“, рекао је Туск.

Европска комисија је запретила да ће Пољској увести санкције због мешања ПиС у правосудни систем и због контроверзе око сече дрвећа. Ове мере би могле да значе да ће Пољској бити суспендовано право гласа у Савету ЕУ, што би био догађај без преседана у историји ЕУ. Осим тога, Kомисија је започела припреме да казни Пољску због тога што је одбила да спроведе одлуку Савета ЕУ у вези са релокацијом избеглица. ПиС је заузврат најавила да ће од Немачке тражити репарације због злочина из Другог светског рата.

До истраге о Смоленску је дошло услед оптужби лидера ПиС-а Јарослава Kачињског против Туска, да је наводно сарађивао са Русијом у изазивању авионске несреће у којој је погинуо његов брат близанац, тадашњи председник Пољске Лех Kачињски, као и још 95 званичника. Јарослав Kачињски је недавно за пољске медије изјавио да је немачкој канцеларки Ангели Меркел рекао да Туск има „много разлога за страх“ када је у питању истрага о Смоленску. Он је члановима Тускове странке Грађанска платформа у парламенту рекао: „Немојте да повлачите име мог покојног брата по својим издајничким устима, ви сте га уништили, ви сте га убили“.

Туск, који је у четвртак сведочио о овом случају, је рекао да није искључено да ће до краја истраге постати осумњичени. „Kачињски ме не плаши“, нагласио је Туск. Он је рекао и да су реформе правосуђа у Пољској, које би ПиС дале контролу над именовањем судија врховног суда и нижих судова, осмишљене тако да правосудни систем буде употребљен „као оруђе против опозиције и против свих људи који им се не свиђају – а бојим се да ја спадам у ту групу“.

Туск, чији мандат у Европском савету истиче 2019, није хтео да каже да ли ће се кандидовати за следеће председничке изборе у Пољској. „Имам још више од две године посла у Бриселу. Не могу данас на то да одговорим, али све је могуће. Тренутно то не планирам“, рекао је Туск.
Данас

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here