Пољској прети одузимање права гласа у ЕУ

Поделите:

Европска комисија вероватно ће следеће недеље покренути против Пољске процедуру без преседана која би могла ту земљу да приближи губитку права гласа у ЕУ, рекао је високи званичник Уније.

Пољској ће бити упућено званично упозорење због „озбиљног нарушавања” европских вредности новим законима који темељно преобликују правосудни систем те земље.

Лидери Немачке и Француске, Ангела Меркел и Емануел Макрон, рекли су да ће подржати Европску комисију ако се одлучи за такав корак, иако се још надају да је могуће постићи неки договор с пољском владом и избегне тај потез.

Европски комесар за буџет Гинтер Етингер рекао је данас за један немачки радио да ће он и његове колеге „морати следеће среде да одлуче да ли да начине тај корак”.

„Верујем да ћемо бити спремни у среду да иницирамо тај корак”, рекао је Етингер.

Нови пољски премијер Матеуш Моравјецки покушао је да убеди лидере на самиту ЕУ у Бриселу да нови закони те земље не крше демократске вредности.

Процедура коју ЕУ разматра укључује два корака. Први је упозорење чланици Уније да крши основне вредности, за шта је потребна квалификована већина земаља чланица. Други корак је укидање права гласа држави у Европском савету, али то захтева једногласност, а мађарски премијер Виктор Орбан обећао је да ће спречити увођење казнених мера против Пољске.

Доњи дом парламента Пољске усвојио је прошле недеље два нова закона којима је конзервативна владајућа странка Право и правда стекла контролу над Врховним судом Пољске и над Државним саветом за правосуђе, телом које поставља судије.

Критичари верују да та два закона, с другим раније усвојеним, поништавају независност правосуђа и стављају га под политичку контроле владајуће странке.

Законе тек треба да усвоји Сенат, горњи дом парламента, што би могло да се деси следећег петка, после чега њих треба да потпише и председник Пољске Анџеј Дуда.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here