Поповић у Израелу: Хрватска је изграђена на геноциду над Србима и Јеврејима!

Поделите:

„Српски и Јеврејски народ су, иако географски удаљени, два блиска и пријатељска народа, са истом страдалном судбином и заједничким вредностима које деле вековима“, рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Он је данас посетио Меморијални центар Јад Вашем у Јерусалиму и том приликом положио венац на спомен обележје Јеврејима страдалим у Холокаусту и одао пошту жртвама страдалим у логору Јасеновац.

Тим поводом Поповић је истакао да је над јеврејским и српским народом у Другом светском рату извршен геноцид, „само зато што воле слободу и независност“.

„Оба наша народа страдала су од стране нациста вођених идеологијом Адолфа Хитлера. Али разлика је у томе што нацисти који су убијали Србе, хрватски нацисти, никада нису кажњени за своје злочине и никада се нису поклонили пред српским жртвама“, истакао је Поповић. 

„Уместо да буду позвани на одговорност и осуђени од стране међународне заједнице за своја злодела, данас хрватски нацисти имају своју државу, РепубликуХрватску, чланицу Европске уније, која је изграђена на геноциду над Србима, али и Јеврејима, у Другом светском рату“, додао је он.

Поповић је истакао да је у Србији покренута иницијатива за изградњу меморијалног комплекса посвећеног српским жртвама геноцида, по узору на јеврејски Јад Вашем.

„У Јад Вашему и јеврејском народу ми имамо најбољи пример и инспирацију како се страдални народ подигао, ојачао и како данас чврсто штити своје државне и националне интересе“, истакао је Поповић.

Он је указао да јеврејски народ то никада не би могао да постигне да се одрекао своје прошлости и да је заборавио на своје жртве.

„Зато и ми Срби морамо да памтимо наше жртве, и да из тога црпимо снагу и мудрост за наш напредак у будућности. Једино ако чувамо сећање на наше жртве, можемо да будемо сигурни да се геноцид над нашимнародом никада неће поновити“, закључио је Поповић.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић налази се у званичној посети Израелу током које ће се састати са министром науке и технологије Израела, Офиром Акунисом, и имати низ радних сусрета са државним институцијама, компанијама и представницима израелске иновационе, научне и истраживачке заједнице.

Поделите:

2 Коментари

  1. Zaboravio je da spomene i Italijane, koje su Hrvati isto kao i Srbe i Jevreje istrebili i prognali nakon rata. Hrvati lako menjaju strane (fasizam, komunizam, kapitalizam) jedina konstanta su zverstva i zlocini.

  2. nice upset uporedivo. Jevrejski narod se digao uz slogu i veoma jasnu orijentaciju na Ameriku. Srpski narod od zavrsetka genocida zna samo za samo-mrznju i podele, i sednje na dve stolice izmedju rusije i amerike. Daleko daleko smo mi od Jevreja na zalost.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here