Портрет тужног војника крије тајну

Поделите:

Један од најмистериознијих случајева међу историчарима и кустосима аматерима, који су се окупили на сајту Art Decectives, био је портрет тужног војника. Јавност је успела да идентификује младог официра као и аутора слике: његову тугом скрхану мајку.

Портрет младића власништво је Музеја Kамарденшира, али пошто је у каталогу заведен као „Непознати војник из I свeтског рата“, није било великог интересовања за слику па је склоњена у депо. Међутим, када се појавила на сајту Уметничких детектива, Мартин Гилот је пронашао читуљу у новинама са фотографијом и ратном белешком која је показала да је тајанствени човек потпоручник Пол Жирардо.

Регрутован је фебруара 1914. а погинуо већ у септембру са још 43 саборца из своје чете и 50 војника из чете коју су ослобађали, када је експлодирала бомба у једном француском каменолому где су одмарали. Имао је 19 година.

Ово откриће довело је до следећег: други детекив аматер је идентификовао уметника као Мари Жирардо из Kамарденшира. Она је била удовица и када је сликала портрет свој јединца, он је већ био мртав. Мари је поручила и комеморативни витраж у Цркви Светог Тројства у Kенсингтону у западном Лондону, близу њиховог дома, на којем се види исти војник са истим пубертетским брчићима.

– Одjедном, слика на коју нико није обраћао много пажње, постала је симбол срцепарајуће приче – каже Бендор Гросвенор, историчар уметности и коментатор Би-Би-Сија.

Пројекат Art Decectives (Уметнички детектив) позива јавност да се удружи са музејским кустосима, историчарима уметности и експертима за костиме у идентификовању мистериозних слика: тренутно се води дебата о преко 100 радова. Ови љубитељи локалне историје, родослова, мапа и пожетулих страница вековима старих новина, копају дубоко по свом знању у откривању идентитета слика и аутора.

Пројекат је пре три године покренуо Арт УK, са идејом да каталогизира сваку слику у јавним збиркама у Великој Британији – што је до данас преко 210.000 радова на 3.000 локација. Kако су се неке слике помаљале из подрума мрачних ходника и биле фотографисае по први пут, појавиле су се и бројне загонетке везане за њих а и понеко ремек-дело. Често уопште није било записа о уметнику, теми слике или када – чак ни зашто – су придодате колекцији.

 

 

Гуардиан

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here