Посланици нису могли да издрже

Поделите:

Од укупно пет посланика који су прихватили да у експерименту ТВ продукције ВИН покушају да уместо од посланичке месец дана живе од просечне српске плате, само је Бранка Бошњак, посланик Г17 плус, на путу да издржи цео месец.

Александар Вучић из Српске радикалне странке са 12.700 динара успео је да преживи само десет дана и он је први изашао из експеримента. ‘Са двоје мале деце не може дуже ако нећете да их оставите да гладују’, каже Вучић.

Посланици ДС-а Анита Беретић, НДС/ДСС-а Борис Караичић и СПС-а Милан Јанковић издржали су по двадесет дана. Беретић, која је морала да се стара о три сина, није успела да плати рачуне, али то није урадио ни Караичић, који живи сам. Посланик СПС-а смршао је неколико килограма пошто је за вечеру јео само јабуку, за ручак најјефтиније вариво у Скупштини, а доручак је често прескакао. Сличан јеловник имала је и његова супруга. Ћерке су добијале минималан џепарац, а морале су да се одрекну фармерки. Караичић се често возио градским превозом, а мање таксијем. Једини је који је имао по три оброка, вероватно зато што није морао да издржава и породицу. Ипак је викендом јео код родитеља. Код мајке се за храну ‘гребао’ и посланик СПС-а. Караичић би, да је у питању стварни живот у ком има заиста плату 12.700 а не 40.000, колико посланици добијају у Скупштини, на крају месеца био у минусу око 6.000. Лако је израчунати да би се тај дуг за десет месеци попео на 60.000. Срећа, те немамо дужничко ропство.

Бранка Бошњак је такође углавном јела једном дневно. Она ће једина ући у четврту недељу, са три хиљаде динара, колико јој је још остало. Сви посланици су трошили искључиво за храну и понекад допуну за мобилни. Позориште, биоскоп, гардеробу, поправку бојлера или, не дај боже, путовање за викенд, могли су само да сањају. Као уосталом и милиони људи у овој земљи. Признају да живот са просечном платом није живот достојан човека.

Сада када су видели да се од просечне плате не може живети, посланици кажу да ће покушати да у оквиру својих моћи нешто ураде. Посланик СПС-а каже да ће преко своје посланичке групе покушати да утиче на Владу да повећа производњу и запошљавање и да уопште створи привредни амбијент који би омогућио раст стандарда. Анита Беретић из ДС-а обећава да ће се заложити да се промени однос државе према раду жена-домаћица.

Борис Караичић сматра да је пакет закона који нова влада најављује попут смањења пореза на плате и повећање акциза на луксузне производе бити допринос борби за побољшање стандарда. Вучић је обећао да ће се као опозициони политичар трудити да на законске предлоге који су у Скупштини даје амандмане и на тај начин их побољша. Он и посланица ДС-а нису оптимисти када је реч о томе када ћемо живети боље.

Борис Караичић не верује да људи заиста живе од 12.700 динара. Он верује да већина има додатне приходе. Стручњаци, међутим, кажу да само 35 одсто грађана додатно зарађује укључујући и приходе од рентирања некретнина или дотације од рођака из иностранства. Успешност сваке владе требало би да се мери управо тиме колико је успела да побољша стандард грађана јер грађанима је заправо једино то битно. Циљ овог експеримента је био да се скрене пажња политичарима који одлучују о нашим судбинама на тешку економску ситуацију у земљи и да њих ставимо у ситуацију у којој се налазе милиони људи у овој земљи који се питају како да преживе.

Весна Симић – ВИН продукција

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here