Потресна тајна последњег чамца са Титаника

Поделите:

Свашта се дешавало те кобне ноћи на Титанику.

Титаник је потонуо 15. априла 1912. остављајуц́и траг смрти и апсолутне катастрофе. Несрец́а огромних размера догодила се у срцу Атлантског океана око 400 километара јужно од Њуфаундленда у Kанади. Ипак, ако је то уопште могуће, још страшнију судбину од оне коју су доживели путници заглављени на броду, доживели су људи на последњем чамцу за спасавање који је напустио Титаник!

Kада је олупина Титаника први пут откривена 1985. године, започело је ново истраживање о катастрофи. Ово је донело више детаља о кобној несрећи и догађајима из ноћи 15. априла 1912. године, а славни редитељ Џејмс Kамерон направио је са својим култним филмом нераскидиву везу између Титаника и савремене културе.

Недавно су слике последњег чамца за спашавање са Титаника испливале на интернет и тако скренуле пажњу јавности на причу о заборављеним жртвама ове катастрофе чија је судбина у многоме била још страшнија од онога што су доживели путници који су остали на броду.

Чамац „Цоллапсибле А“ био је последњи чамац за спасавање који је напустио Титаник. Заправо, он никада није спуштен у воду већ је у паници бачен након што је брод почео да тоне вертикално стварајући смртоносан вртлог. Приликом пада јако је оштећен и ускоро је и сам био полупотопљен.

Чамац је неконтролисано почео да плута док су десетине људи очајнички покушавали да се попну у њега. Иронично, троје од оних који су у томе успели, заправо су се нашли у смртоносној замци.

„Цоллапсибле А“ је откривен како плута океаном тек месец дана након што је Титаник потонуо, и то од стране посаде брода Океаник.

Око 300 километара далеко од локације на којој је Титаник потонуо, посада Океаника 13. маја 1912. године, приметила је плутајуц́и комад дрвета. У чамцу су открили тела двојице ватрогасаца који су радили у машинском одељку Титаника и једног путника прве класе који је био у свечаном оделу. Тај путник касније је идентификован као Томсон Бати. Установљено је да су сви преминули од хипотермије.

У доњем делу чамца за спасавање посада је нашла бурму на којој је било угравирано „Едвард и Герда“. Детаљан приказ њиховог откриц́а и фотографије мисије у којој је пронађен чамац, помогли су истраживачима да идентификују тела и на тај начин сазнају део приче о утопљеницима.

Едвард и Герда Линдел

Прича о пару Едварду и Герди Линдел можда је један од најпотреснијих љубавних трагедија са Титаника.

Едвард, иначе радник у фабрици ципела, у нади за бољим животом, одлучио је да са својом супругом Гердом оде пут обећане Америке. Пошто су допутовали у Саутемптон, резервисали су карту за трец́у класу на Титанику.

Те кобне ноћи налазили су се на палуби заједно са двојицом пријатеља Швеђана. Пошто је брод почео да се усправља док је тонуо, палуба је постала толико стрма да су се сви заједно ухватили за руке и тако отклизали право у ледену воду.

Едвард се заједно са пријатељем Венерстромом попео на спасилачки чамац. Његова супруга заувек је нестала у таласима океана.

Од ужаса, Едвард је поседео у року од 30 минута и недуго затим умро. Остали путници су тело бацили у воду како би олакшали чамац. Његов венчани прстен са натписом „Едвард и Герда“ мора да му је спао у некон тренутку. Након што је откривен предат је Гердиној породици.

Томсон Бати

Богати нежења из Kанаде, господин Бати, дошао је у Француску у потрази за блажом климом. Оштре канадске зиме му једноставно нису одговарале.

Његов план био је да остане дуже у Француској, али пошто му се један пријатељ са којим је путовао разболео, морао је да резерише карту за Титаник у последњем тренутку.

Господин Бати је написао писмо својој мајци обавестивши је о свом раном одласку из Европе наводец́и да се врац́а куц́и на „неуништивом броду“. Томсон Бати је платио огромну суму да би му у последњем тренутку нашли кабину у првој класи. Свакако је био један од најбогатијих путнка на броду.

Након што је Титаник ударио у ледени брег, Бати је био међу првим људима који су се нашли у једеној води Атлантика. У неком тренутку је очигледно успео да се попне у „Цоллапсибле А“ очекујући да ће ту бити сигуран.

Међутим, није дочекао спасилачки брод. Умро је од хладноће од које је целог живота бежао стотинама километара далеко од Титаника.

 

Aло

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here