Позивају се на правну државу: ХСП АС поднео захтев за постављање нове плоче ХОС-а на старом месту у Јасеновцу

Поделите:

»Заштита старог хрватског поздрава ‘За дом спремни’ и свих других хрватских светиња нема алтернативе за ХСП АС. У складу с врло јасно постављеним циљевима знат ћемо изнаћи механизме у провођењу наведеног«, поручују из ХСП АС.

ВИНКОВЦИ – Представници Хрватске странке права Анте Старчевић (ХСП АС) предали су у сриједу у Опћини Јасеновац захтјев за постављање нове плоче ХОС-а за погинуле у обрани Опћине Јасеновац 1991. на исто мјесто с којег је недавно уклоњена због тога што је на њој, у оквиру грба ХОС-а и поздрав »За дом спремни«.

Захтјев су предали главни тајник ХСП АС Перо Ћорић и члан Предсједништва странке и вијећник у скупштини Сисачко-мославачке жупаније Дарио Хегел, извијестили су из ХСП АС.

»Надамо се да живимо у правној држави, а свјесни чињенице да се закон није мијењао од задњег издавања сугласности до данас очекујемо позитивно рјешење у за то предвиђеном року. Свако заобилажење закона потврдит ће нам слутње да смо таоци самовољног тумачења законских одредби од стране Владе РХ и парцијалних интереса садашње владајуће већине коју контролирају Предраг Штромар и Милорад Пуповац са својим интересним скупинама«, поручују из ХСП АС.

Из те странке подсјећају како је и постављању првотне плоче ХОС-а, која је постала спорном због поздрава »За дом спремни« и због тога недавно премјештена из Јасеновца у Новску, претходило подношење службеног захтјева Опћинском вијећу Опћине Јасеновац и Жупанијској скупштини Сисачко–мославачке жупаније за одобрењем постављања плоче те је сукладно важећим прописима и законима темељем одобрења плоча свечано и јавно постављена.

»Заштита старог хрватског поздрава ‘За дом спремни’ и свих других хрватских светиња нема алтернативе за ХСП АС. У складу с врло јасно постављеним циљевима знат ћемо изнаћи механизме у провођењу наведеног«, поручују из ХСП АС.

Грб ХОС-а с поздравом За дом спремни, који су ХОС-ове постројбе користиле тијеком Домовинског рата, регистриран је у Министарству управе.

Но за разлику од ХОС-а и дијела јавности који сматра да се ради о старом хрватском поздраву, неки повијесничари, и лијеве и десне провенијенције, попут бившег министра Златка Хасанбеговића, тврде да се ради о усташком поздраву.

»То је усташки поздрав и зато са собом носи хипотеку. Осим у једном случају, а то је кад је унутар грба ХОС-а под којим се та постројба борила у Домовинском рату,» рекао је недавно Хасанбеговић за Нови лист.

Коментирајући премјештање плоче из Јасеновца предсједник Сабора Гордан Јандроковић рекао је недавно да у том мјесту (у којему је био усташки концентрацијски логор у вријеме НДХ) тај поздрав уз правну има и етичку и цивилизацијску димензију.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here