Представљена књига о животном делу израелског премијера Јицака Рабина

Поделите:

У организацији Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД), у Београду је вечерас представљена књига „Јицак Рабин Војник, лидер, државник“ аутора Итамара Рабиновича о животном делу некадашњег премијера Израела и добитника Нобелове награде за мир 1994. године Јицака Рабина.

По речима председника ЦИРСД Вука Јеремића, Итамар Рабинович један је од највећих савремених мислилаца у областима међународних односа и безбедности.

„Итамар Рабинович је светски рангиран интелектуалац, бивши председник Универзитет у Тел Авиву, бивши амбасадор Израела у САД, водио је преговоре са Сиријом и највећи је светски стручњак за ту земљу“, навео је Јеремић.

Он је додао да је српски први језик на који је преведена Рабиновичева књига.

Изражавајући захвалност за организовање промоције Вуку Јеремићу, за кога је рекао да га је импресионирао „херојским резултатом“ у кампањи за генералног секретара УН, Итамар Рабинович је оценио да је живот Јицака Рабина био „пун значаја“.

По његовим речима, Рабин као младић није планирао да постане војник али је после почетка Другог светског рата на Блиском истоку, показао природан таленат за војне операције и брзо напредовао до функције начелника Генералштаба израелских одбрамбених снага.

„После војске је хтео да прошири видике и мислио је да је позиција амбасадора Израела у Вашингтону добра прилика за то. Видео је како се почетком 90-их година прошлог века мењају односи Израела и његових суседа, уочио је претњу Ирана“, казао је Рабинович.

По његовим речима, убиство Рабина 1995. године представљало је велики ударац наставку мировног процеса између Израела и Палестине.

„Рабин је мислио да је добио други премијерски мандат како би Израел извео на стазу мира. Та мировна политика је контрадикторан процес коме се противе и многи у Израелу. Рабин је био једини који је Израелцима могао да прода ту политику, што је његов убица добро знао“, навео је аутор.

Он је оценио да су користи од убиства Јицака Рабина имали Иран који како је навео, „није желео мир између Израела и Палестина“, али и религиозно крило циониста у самом Израелу.

Наводећи да се читалац књиге суочава са ратом и миром као контрадикторностима израелског друштва, амбасадорка те земље у Србији Алона Фишер Kам оценила је да је мали број политичара прешао пут од победника у рату до успешних лидера, као што је како је навела, то био случај са Јицаком Рабином.

„Јицак Рабин се сматра једним од највећих државника. Није био оријентисан ни превише лево, ни превише десно. Борио се за демократију и стабилност и одликовао га је прагматичан приступ који је стекао још у војсци“, казала је амбасадорка.

По њеним речима, потрага за миром представља Рабинову заоставштину.

„Мрзео је дипломатију али је имао одличне дипломатске вештине, био је војник а постао симбол мира. Убијен је током мировних демонтстрација у Израелу што је посебан парадокс“, додала је Алона Фишер Kам.

Бивша амбасадорка Србије и Црне Горе у Израелу Kринка Видаковић Петров оценила је да је Јицак Рабин био „и јастреб и голуб, да је знао шта је моћ али је и познавао ограничења силе“.

„Kњига је заснована на аутентичним записима са састанака израелске владе, архивама и мемоарима, укључујући и Рабинове, а аутор је један од кључних сведока догађаја описаних у делу. Њен централни део је посвећен животу Јицака Рабина али она доприноси и разумевању односа на Блиском истоку“, навела је бивша амбасадорка.

Она је оценила да је живот Јицака Рабина „отелотворење снаге“ Израела од оснивања државе 1948. године до 1995. године, када је Рабин убијен.

„Наратив књиге је хронолошки сегментиран али као трилер подвлачи тензије које су кулминирале Рабиновом смрћу. Иронично је то што га је убио неко изнутра, не Палестинац већ Израелац“, додала је Kринка Видаковић Петров.

Промоцији књиге у београдском „Аероклубу“ присуствовали су бивша амбасадорка Србије у Москви Јелица Kурјак, амбасадор Хрватске у Београду Гордан Бакота, народне посланице Санда Рашковић Ивић и Дијана Вукомановић, саветник бившег председника Србије Бориса Тадића Леон Kојен, председник Форума за етничке односе Душан Јањић.

 

 

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here