Премијера филма „Косово–моменат у цивилизацији“ у Београду

Поделите:

Документарни филм „Косово: моменат у цивилизацији” имао је београдску премијеру, пред многобројном публиком у крипти Храма Светог Саве. На великом платну сместила се прича о културној и духовној баштини Косова и Метохије, њеној угрожености, али и лепоти. 

Иако су под заштитом Унеска, на подручју Космета од 1990. године до данас уништено је више од 150 цркава и манастира. Уочи пројекције редитељ филма Борис Малагурски истакао је да филмским документарним записом светској јавности показујемо шта се дешава са српским наслеђем на КиМ. Даје се, према његовим речима, историјски преглед, али и показује Унеску да не сме да прими Косово у своје чланство.

Малагурски је захвалио целом тиму који је учествовао у реализацији, као и институцијама које су финансијски помогле филм, а међу којима су Канцеларија за КиМ и Министарство спољних послова.

Малагурски се осврнуо на недавну премијеру филма у Паризу, која је уједно била и светска, рекавши да је она изазвала бурне реакције западног света, али и да су поједине дипломате биле згрануте начином на који се српско културно наслеђе на КиМ уништава. Према његовим речима, косовски премијер Рамуш Харадинај осудио је филм, а то је највећа похвала овом остварењу.

Председник општине Врачар Милан Недељковић истакао је да је општини припала част да учествује у организацији пројекције филма и додао да гледајући  филм свако може да осети како КиМ припада Србији.

Филм је снимљен уз подршку Канцеларије за КиМ, Туристичке организације Београда и великог броја појединаца из земље и иностранства који су несебично донирали за овај пројекат од државног интереса. Гледаоце кроз причу води аустралијски водитељ српског порекла Стефан Поповић, који је одрастао на Косову.

Сценарио за овај документарац написао је  теолог Милош Нинковић, а директор фотографије је Младен Јанковић. Они су се синоћ и представили публици уочи премијере. Филм ће имати прилику да виде и житељи других градова Србије.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here