Premijera filma „Kosovo–momenat u civilizaciji“ u Beogradu

Podelite:

Dokumentarni film „Kosovo: momenat u civilizaciji” imao je beogradsku premijeru, pred mnogobrojnom publikom u kripti Hrama Svetog Save. Na velikom platnu smestila se priča o kulturnoj i duhovnoj baštini Kosova i Metohije, njenoj ugroženosti, ali i lepoti. 

Iako su pod zaštitom Uneska, na području Kosmeta od 1990. godine do danas uništeno je više od 150 crkava i manastira. Uoči projekcije reditelj filma Boris Malagurski istakao je da filmskim dokumentarnim zapisom svetskoj javnosti pokazujemo šta se dešava sa srpskim nasleđem na KiM. Daje se, prema njegovim rečima, istorijski pregled, ali i pokazuje Unesku da ne sme da primi Kosovo u svoje članstvo.

Malagurski je zahvalio celom timu koji je učestvovao u realizaciji, kao i institucijama koje su finansijski pomogle film, a među kojima su Kancelarija za KiM i Ministarstvo spoljnih poslova.

Malagurski se osvrnuo na nedavnu premijeru filma u Parizu, koja je ujedno bila i svetska, rekavši da je ona izazvala burne reakcije zapadnog sveta, ali i da su pojedine diplomate bile zgranute načinom na koji se srpsko kulturno nasleđe na KiM uništava. Prema njegovim rečima, kosovski premijer Ramuš Haradinaj osudio je film, a to je najveća pohvala ovom ostvarenju.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković istakao je da je opštini pripala čast da učestvuje u organizaciji projekcije filma i dodao da gledajući  film svako može da oseti kako KiM pripada Srbiji.

Film je snimljen uz podršku Kancelarije za KiM, Turističke organizacije Beograda i velikog broja pojedinaca iz zemlje i inostranstva koji su nesebično donirali za ovaj projekat od državnog interesa. Gledaoce kroz priču vodi australijski voditelj srpskog porekla Stefan Popović, koji je odrastao na Kosovu.

Scenario za ovaj dokumentarac napisao je  teolog Miloš Ninković, a direktor fotografije je Mladen Janković. Oni su se sinoć i predstavili publici uoči premijere. Film će imati priliku da vide i žitelji drugih gradova Srbije.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here