Престанак рада УНМИК-а?

Поделите:

Представници западних земаља, сталних чланица Савјета безбједности Уједињених нација (УН), поново су инсистирали да се смање присуство и буџет Мисије УН на Косову, и прориједе се сједнице посвећене раду УНМИК-а и ситуацији на Косову, а томе су се оштро успротивиле, уз Србију, Русија и Кина.

За постепено смањење обима и на крају, укидање УНМИК-а и смањење буџета Мисије, на данашњој сједници СБ УН заложили су се представници САД, Британије, Француске и Јапана, а такав став претходно је изразила амбасадорка Косова у САД Вљора Читаку.
Представница САД Мишел Сајсон оцијенила је да је Мисија УН на Косову „изгубила разлог постојања“ и затражила да се она постепено смањи и на крају укине, а да се представљање извјештаја и сједнице посвећене њеном раду одржавају на шест, умјесто на три мјесеца.
Британски амбасадор у УН Мајкл Рајкрофт је, као и представница САД, оцијенио да буџет УНМИК-а не би требало да се повећава, већ да се смањује, изразивши разочарање што се то догађа послије три сједнице на којима су неке чланице тражиле смањење буџета Мисије.
„Вријеме је да се Мисија смањи, ситуација на Косову да не буде више тема. Линије на мапи су повучене, фиксиране су и неће се мијењати“, закључио је он.
Представница Француске је оцијенила да будућношћу Косова не би требало више да се бави СБ УН, већ сматра да је то тема дијалога у којем посредује ЕУ.
И представник Јапана заложио се за смањење присуства УНМИК-а на Косову и за рјеђе одржавање сједница у СБ УН.
Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја рекао је, међутим, да Русија у садашњим околностима не види основу за смањење обима Мисије УН на Косову, истакавши да „УНМИК остаје значајан инструмент за међународно праћење тамошње ситуације“.
Према његовим ријечима, нема основа да се смањује број извјештаја УНМИК-а пред СБ УН, нити разлога да се смањује особље или мандат Мисије УН на Косову.
Представник Кине је, такође, оцијенио да Савјет безбједности УН треба да остане посвећен ситуацији на Косову и задржи посредничку улогу, истакавши да „не би требало понављати грешке из историје“.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here