Прича о ћерки Ратка Младића која је 1994. године извршила самоубиство

Поделите:

Ана, једна од најбољих студенткиња медицине, била је миљеница свог оца Ратка Младића. А онда је 24. марта 1994. године узела очев најдражи пиштољ и у породичној кући извршила самоубиство. Бивши командант Војске Републике Српске, који је у среду осуђен на доживотну казну затвора због геноцида у Сребреници, прогона, истребљења, злочина против човечности, убиства, нехуманог дела присилног премештања, депортације, терорисања и противправних напада на цивиле и узимање талаца, после ове трагедије постао је још суровији.

Ана, коју је Младић звао својом звездом, била је једна од индиректних жртава сада већ осуђеног злочинца. На оца је била поносна, посећивала га је на ратишту, а онда се 1994. године нешто догодило и подигла је руку на себе.

Бивши комадант Војске РС одувек је тврдио да његова ћерка Ана није извршила самоубиство, већ да је погинула “од српске руке”, а после хапшења је чак рекао и да зна имена наводних убица.

Према званичној верзији, 24. марта 1994. године, Ана Младић (24) извршила је самоубиство очевим пиштољем у породичној кући у којој су у то време били њени брат и мајка. У јавности се дуго спекулисало о мотивима због којих је Ана дигла руку на себе.

Истрага о смрти, наводно, никада није завршена, јер бивши генерал ВРС није дозволио.

Један војни лекар је сведочио да је пиштољ којим се наводно убила пронађен је у њеној левој руци, иако је била дешњакиња. Обдукциони налаз показао је да је зрно остало у глави, а с обзиром на то да је у питању „тетејац“, чије зрно има огромну кинетичку енергију, невероватно је да се задржи у лобањи ако се пуца из непосредне близине.

Градом су кружиле приче да је убиство организовао чувени београдски криминалац који је радио за Државну безбедност, чије је паравојне формације и шлепере Младић протеривао из Републике Српске.

Писало се и да је главни узрок њеног самоубиства био њен дечко Драган који је погинуо на ратишту у БиХ. Наводно, Младићу се Драган није свиђао и није желео да нејгова „звезда“ буде са њим у вези. Писало се да је он средио да буде мобилизован и послат на ратиште где је касније и погинуо. Наводно, Ана је то сазнала.

Губитак ћерке Младић је тешко поднео, а Ану су пред сахрану обукли техничари, али је Младић на сопствено инсистирање последњи пут нашминкао ћерку.

Смрт ћерке утицала је да се понашање Ратка Младића драстично промени, а они боље упућени у дешавања око генерала кажу да је после трагичног догађаја Младић потпуно променио чак и ратну тактику.

У једној од својих књига публициста Љубодраг Стојадиновић који је добро познавао генерала Младића док је овај био на врхунцу своје војничке моћи, је написао да је “губитак ћерке могао робусном генералу да замагли осећај за патње других, а нарочито непријатеља”.

Хашки трибунал изрекао је у среду првостепену пресуду генералу и ратном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу и осудио га на доживотну казну затвора. Младић је ослобођен оптужби за геноцид у шест општина (Kључ, Kотор Варош, Сански Мост, Приједор, Власеница и Фоча током рата у БиХ), али је осуђен као крив за свих осталих 10 тачака оптужнице.

Младић је осуђен за геноцид у Сребреници, прогрон, истребљење, злочин против човечности, убиство, нехумано дело присилног премештања, депортацију, терорисање и противправне нападе на цивиле, узимање талаца.

 

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here