Примена новог закона: Деда због „васпитне ћушке“ унуци иде у затвор

Поделите:

Због „васпитне ћушке“ А. Д. (78) осуђен условно на две године.
Месец и по од примене нових чланова Кривичног законика против живота и тела, као и полних слобода, једном средовечном мушкарцу изречена је мера забране прилажења, састајања и комуницирања са двема девојкама због полног узнемиравања. Истовремено, у тужилаштвима широм Србије буквално „пљушти“ примена мера забране приласка и удаљења из стана за – насилнике у породици.

Прва пријава у Србији за полно узнемиравање поднета је против педесетогодишњег Х. Д. који је на аутобуској станици у Београду, у алкохолисаном стању, пришао К. К. (15) и С. Ш. (16) и почео да им намигује, а затим и да им се обраћа палацајући језиком. Потом је девојчицама понудио новац и позвао их да пођу с њим. То његово понашање код девојака је изазвало осећај страха и срамоте и оне су позвале полицију.

Меру забране за то дело је изрекао Први основни суд у Београду, док је у Првом тужилаштву за само 15 дана покренуто више од 10 предмета по Закону о спречавању насиља у породици у којима је донета мера забране приласка жртви и удаљења из стана за насилника.

Нико више не сме, у породици или на послу, некога ни да прогања или тајно прати. Непристојне понуде, па чак и прича о томе а да се неко због тога осећа нелагодно, сматра се сексуалним узнемиравањем.

Супруге не морају да трпе бахате мужеве, а малолетна деца, немоћне или старе особе, уколико буду на било који начин злостављани или терани на нешто што не желе да ураде или гледају, то сад могу одмах да пријаве.

Тако су у притвору завршила и двојица времешних суграђана. Један од њих, А. Д., који има 78 година, осуђен је на осам месеци, условно на две године робије зато што је, после краће свађе због закаснелог доласка кући из провода, ударио својој четрнаестогодишњој унуци „васпитни“ шамар.

Други, шездесетпетогодишњи П. П. чека изрицање пресуде. Он се терети да је своју неколико година млађу супругу, са којом је већ деценију у браку и која га је и пријавила за „повреду достојанства“, „терао“ да свакодневно обавља све кућне послове. Она је, како тврди, била приморавана да мужу стално угађа, почев од тога да кува само оно што он жели, да иде у куповину, чисти и спрема кућу, пере и пегла веш. Ипак, оно што је највише погодило ову београдску домаћицу и донедавно смерну супругу, која сада тврди да је годинама живела под тортуром, јесте то да ју је супруг, поред свих послова које је радила у кући и била изморена, додатно терао да свакодневно – води љубав са њим.

– Мера забране приласка и узнемиравања и мера удаљења из стана изречена је и у нашем тужилаштву, и то већ првог дана по примени нових чланова Кривичног законика. За само петнаестак дана, ми смо, од девет мера забране приласка и комуникације које је одредила полиција, продужили трајање у седам случајева. Од шест случајева удаљења из стана, тужилаштво је продужило меру у четири – изјавио је недавно Иван Марковић из Трећег јавног тужилаштва у Београду.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here