Приштина против документарца о српској баштини

Поделите:

Косовска влада тврди да је документарни филм „Косово-моменат у цивилизацији“, о српској културној и духовној баштини на Косову и Метохији „расистички и без преседана“.

У саопштењу косовске владе наводи се да је приказивање документарног филма пред амбасадорима земаља чланица Унеска „са увредљивим садржајем за Косово, у оквиру спорне кампање против чланства у ову важну међународну организацију, константно залагање за омаловажавање“ Косова.

Филм говори о културној и духовној баштини на КиМ, а премијерно је приказан прошле недеље у Паризу, седишту Унеска. Снимање филма пројектно је подржала Канцеларија за КиМ.

„Презентација културног наслеђа на Косову, као део наслеђа Србије, има за циљ присвајање културног и верског наслеђа Косова и њено трансформисање. Верски и културни објекти на Косову су део наслеђа земље и они се не могу отуђити“, наводи косовска влада.

У саопштењу истичу да они „припадају држави Косово и њеним грађанима без разлике“ и да су „чувани и заштићени“ косовским законима и уставом.

„За имовину Косова су одговорни грађани Косова и њене институције“, тврди косовска влада.

Такође, наводи да су „напори Косова да буде део међународних организација, укључујући и Унеско, легитимни“.

„Косово ће наставити да испуњава своје захтеве, у складу са међународним легитимитетом признатим од више од 110 земаља широм света и у складу са одлуком Међународног суда правде о легалности проглашења независности“, пише у саопштењу.

Поделите:

1 COMMENT

  1. Pa, ako Srbija stoji „skrštenih ruku“ i „gleda belo“ onda svašta može da „stekne legitimitet“ i da dobija „međunarodna priznanja“ pa i Beograd da bude šiptarski grad a Srbi da se izsele negde gde nema nikog da ih iseljava! Za to treba uzeti oružje u ruke (ali prvo objasniti neobaveštenom svetu kakva je prava istina) pa onda isterati šiptarsku gamad u Jadransko more i podaviti ih tamo ako neće sami da se presele preko Prokletija, mada ni to nije njihovo!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here