Протест Украјине због руских избора на Криму

Поделите:

Министарство спољних послова Украјине изразило је протест због руских регионалних избора који се данас одржавају на Криму и у граду Севастопољу

Министарство спољних послова Украјине изразило је протест због руских регионалних избора који се данас одржавају на Криму и у граду Севастопољу.

„Изражавамо одлучан протест због бесмисленог изборног процеса на окупираном Криму“, саопштила је портпаролка украјинског Министарства Маријана Беца путем Твитера, оценивши да Русија изборима на Криму грубо крши међународно право и законе Украјине, преноси Тасс.

Према Бециним речима, Кијев неће признати резултате гласања и „никада неће признати ниједан изборни процес на окупираном Криму“.

Данас се у Севастопољу први пут одржавају избори за градског гувернера, а поред тога гласачи на 17 од 184 биралишта бирају своје представнике у Законодавној скупштини Севастопоља, наводи руска агенција.

Уз то, избори за чланове регионалног парламента одржавају се у два изборна округа на Криму.

У Русији се данас одржавају избори за лидере 16 региона, чланове шест регионалних парламента и посланике за два упражњена места у доњем дому руског парламента, Државној Думи, а на биралишта је изашао и председник Русије Владимир Путин, који је гласао у Москви.

Данашњи избори су својеврсна генерална проба уочи председничких избора који ће бити одржани за шест месеци, наводи Тасс, напомињући да Русија данас тестира гласачки систем нове генерације.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here