Прва жртва малих богиња међу здравственим радницима

Поделите:

Београд — Жена која је радила у Клиничком центру Србије, на одељењу ендокринологије, преминула је од последица малих богиња, потврђено за Б92.нет

Она је, како сазнајемо, радила као разводник пацијената у Клиници за ендокринологију Клиничког центра Србије, а преминила је пре два дана. Према незваничним информацијама она дуже време није радила у КЦС јер је била на боловању, због хроничног оболења.

Подсетимо, јуче је објављено да је такође због компликација изазваних малим богињама у Београду пре пар дана преминула једна 30-годишња Београђанка. Она је званично била пета жртва богиња.

Према изворима „Блица“, девојка није била вакцинисана, а пре него што је добила мале богиње била је у потпуности здрава.

У Србији је до јуче регистровано 2.280 случајева малих богиња, од којих јсу 1.194 случаја потврђена у Институту Торлак. Како је саопштио Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, најмлађа оболела особа имала је 15 дана, а најстарија 65 година, а већина оболелих – 94 одсто, је невакцинисано, непотпуно вакцинисано или непознатог вакциналног статуса.

Око 33 одсто оболелих је хоспитализовано, а компликације од малих богиња регистроване су код 267 особа.

Мале богиње шире се и Европом. Како је навела Светска здравствена организација, број случајева заразе малим богињама порастао је за 400 одсто у Европи 2017. године, у односу на претходну годину.

ИЗВОР: Б92

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here