ПРВО ТРАМПОВО ОБРАЋАЊЕ У УН: САД ће имати војску јачу него икад, а неки делови света иду „до ђавола“

Поделите:

Амерички председник Доналд Трамп обратио се данас први пут светским лидерима за говорницом Уједињених нација на Генералној дебати Генералне скупштине поручивши да суверене државе морају буду основа светског поретка

Амерички председник Доналд Трамп обратио се данас први пут светским лидерима за говорницом Уједињених нација на Генералној дебати Генералне скупштине поручивши да суверене државе морају буду основа светског поретка.

 „Морамо одбацити претње суверенитету од Украјине до Јужног Кинеског мора“, рекао је Трамп.
Према његовим речима, очекује се да све државе поштују интересе свог народа, као и права других суверених држава.

Он је рекао да ће као председник САД увек стављати Америку на прво место, преноси Ројтерс.

Овогодишњем скупу присуствује око 130 светских лидера, али су све очи упрте у Трампа чија је политика „Америка на првом месту“ узбунила и савезнике и непријатеље, констатују медији.

ПРЕТЊЕ СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ

Амерички председник Доналд Трамп данас је у свом првом обраћању са говорнице УН упутио оштре критике на рачун Северне Кореје због њеног нуклеарног програма, поручивши да ако Америка или њени савезници буду угрожени Вашингтон неће имати другог избора него да потпуно уништи Северну Кореју.

„САД имају велику снагу и стрпљење, али ако буду приморане да бране себе или своје савезнике, нећемо имати избора него да потпуно уништимо Северну Кореју“, рекао је он у говору који је, како преноси Ројтерс, трајало 41 минут,

Он је такође за лидера лидера те земље Ким Џонг Уна рекао да је „ракеташ (Rocket Man) у самоубилачкој мисији“.

„Сада је време да све земље раде заједно да изолују Кимов режим све док он не престане са непријатељским понашањем“, рекао је он.

„САД су спремне, вољне и могу, али надају се да то неће бити неопходно“, рекао је Трамп.

Блумберг примећује да обраћање Трампа из првог реда пратила делегација Северне Кореје која није реаговала на захтев Ројтерса да прокоментарише Трампову изјаву.
Он се осврнуо и на Иран који је назвао „отпадничком државом“ и „корумпираном диктатуром“ чији је главни извозни производ насиље.

„Искрено, нуклеарни споразум са Ираном је срамотан за САД. Верујете ми. Време је да нам се цео свет придружи у тражењу од иранске валде да оконча своје тежње ка убијању и уништењу“, рекао је Трамп.

Говорећи о Венецуели, председник САД је рекао да тамошња ситуација „неприхватљива“.

Трамп је изнео своју визију светског поретка рекавши да он треба да буде заснован на снажним сувереним државама, а не мултилатералним савезима.

Он је рекао да САД желе хармонију и пријатељство, али да неки делови света иду „до ђавола“.

„Морамо одбацити претње суверенитету од Украјине до Јужног Кинеског мора“, рекао је Трамп.

Према његовим речима, очекује се да све државе поштују интересе свог народа, као и права других суверених држава.

Он је рекао да ће као председник САД увек стављати Америку на прво место, преноси Ројтерс.

„Бранићу интересе Америке изнад свих других. Али у испуњавању наших обавеза према другим државама ми такође схватамо да је у интересу свих да желимо будућност у којој ће све државе бити суверене, просперитетне и безбедне“, рекао је Трамп.

Читајући пажљиво из белешки, Трамп је нагласио и да ће америчка војска ускоро бити јача него икад.

ТРАМП ЗАДОВОЉАН СВОЈИМ ГОВОРОМ

Амерички председник Доналд Трамп задовољан је својим првим обраћањем на Генералној скупштини УН у којем је запретио потпуним уништењем Северне Кореје, а који је, како преносе неки светски медији, изазвао узнемирење код светских лидера.

„Мислим да је говор прошао веома добро. Рекао сам оно што сам морао да кажем“, рекао је Трамп новинарима по изласку из сале.

Он је додао и да мисли да Уједињене нације имају велики потенцијал.

„Ако га остваре биће то нешто изузетно. Мислим да УН имају велики потенцијал који им треба управо сада више него икад“, рекао је Трамп.

Како преноси ЦНН, и син и ћерка америчког председника који су присуствовали говору сматрају да је био изузетан.

На питање шта мисли о првом обраћању свог оца у УН, Иванка Трамп је рекла „одлично“, а Ерик Трамп је додао: „задивљујуће“.

НЕТАНИЈАХУ ХВАЛИ ТРАМПОВ ГОВОР

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху похвалио је данашње обраћање председника САД Доналда Трампа у УН, у којем је Трамп критиковао Иран, наводећи да за 30 година искуства са светском организацијом никада није чуо „смелији или храбрији говор“.

Израелски премијер, који у Њујорку присуствује генералној дебати на Генералној скупштини УН, рекао је да је Трамп „говорио истину о великим опасностима с којима се наш свет суочава и објавио снажан позив да се супротстави њима како би се обезбедила будућност човечанства“.

Taнјуг
Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here