Пуховски: Хрватска ‘спушта лопту’ око обиљежавања ‘Олује’

Поделите:

У Министарству обране представљен је програм овогодишњег прослављања Дана побједе, односно 22. обљетнице уласка Хрватске војске у Книн у акцији „Олуја“ 5. коловоза 1995. године.

За разлику од претходних година, на книнској прослави неће пјевати контроверзни пјевач Марко Перковић Томпсон, а прослава је организирана на начин да се – колико је могуће – смањи могућност инцидената.

Овогодишња средишња прослава Дана побједе и домовинске захвалности и Дана хрватских бранитеља имат ће и говоре политичара, и полагање вијенаца, и ногометну утакмицу политичара и ветерана, и прво јавно представљање борбених хеликоптера Киоња, али све то у једној смиренијој атмосфери него ранијих година.

То што ће политичари говорити на книнској тврђави пред петстотињак људи, а не у граду пред њих неколико тисућа, није избјегавање могућег негодовања и звиждања на говоре политичара, речено је.

„Све те приче немају везе ни са чиме! Треба подсјетити да је – након што је Книн 1995. године ослобођен – први хрватски предсједник доктор Фрањо Туђман управо с тог мјеста послао прве поруке грађанима Републике Хрватске и хрватском народу. Дакле, то је прије свега због симболичне разине“, каже државни тајник у Министарству обране и предсједник Организацијског одбора прославе Томислав Ивић.

Умјесто ветерана, на прослави ће говорити кћер хрватског војника погинулог у „Олуји“, умјесто масовног мимохода ветерана у службеном програму бит ће њих тридесетак, а навечер на книнском стадиону умјесто ноторног контроверзног Марка Перковића Томпсона бити ће концерт рок банда „Прљаво казалиште“.

Томсон тај дан свира у Слуњу, гдје прославу – као и у свим другим већим градовима – технички потпомаже Министарство бранитеља. Питали смо министра бранитеља Тому Медведа – која је цијена Томпсоновог концерта у Слуњу?

„Министарство хрватских бранитеља подржава у техничком смислу све активности које су тога дана везане за обиљежавање Дана побједе и домовинске захвалности у граду Слуњу“, гласи одговор.

Умјесто Марка Перковића Томпсона на книнском стадиону бити ће концерт рок бенда „Прљаво казалиште“
Прошле је године на книнском обиљежавању Дана побједе било и инцидената, па је око 14 сати четрдесетак алкохолизираних ветерана накратко блокирало главну улицу пјевајући усташку пјесму „Јуру и Бобана“ и поздрављајући усташким поздравом. Ивић не очекује да се тако нешто понови ове године:

„Ја сам увјерен да ове године неће бити никаквих инцидената у Книну. Наравно, Организацијски одбор прославе подузети ће све сигурносно потребне радње да би се прослава у Книну одвијала онако како то и желе сви којима је домовина на срцу.“

Политички аналитичар Жарко Пуховски у изјави за Радио Слободна Еуропа подсјећа да се сваке године почетком коловоза у хрватско-српским односима поставља исто питање:

„Колико ће тријумфализма на једној страни и иредентизма на другој страни експлодирати у те дане?“

Међутим, каже наш суговорник, Хрватске је ове године око обиљежавања „Олује“ спустила лопту, и то из три разлога – Србија је добила снажну потпору њемачке канцеларке што је шокирало неке у Хрватској који њемачку потпору подразумијевају, а владајућа коалиција у Хрватској је стално на рубу пуцања, и неки дијелови те коалиције не би могли поднијети стална заоштравања. Трећи је разлог – изненађујући обрат у Книну.

„Тамо је градоначелник постао Марко Јелић, један неовисни кандидат, који је прије био ХДЗ-овац, али се сада на неки начин отријезнио од те позиције, и он заступа размјерно, чак се може рећи и доста помирљива стајалишта, за разлику од ранијег водства града. То је све као позитивну посљедицу имало то да је хрватско водство одлучило да смири тензије“, сматра Пуховски.

Он додаје како је отворено питање хоће ли то Београд протумачити као знак слабости и разлог за заоштравање односа с Хрватском, или ће се понашати слично, што ће се уосталом за пар дана виђети.

„А онда ће накнадне интерпретације додатно заоштравати или – ако буде среће – опуштати атмосферу“, закључује Пуховски.

slobodnaevropa.org

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here