Пуповац: Питање плоче у Јасеновцу ће се решити у септембру

Поделите:

Председник СДСС у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је да се још током септембра пронађе решење везано за питање скидања плоче ХОС-а са поздравом ‘За дом спремни’ у Јасеновцу

ЗАГРЕБ – Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) у Хрватској и саборски посланик Милорад Пуповац изјавио је да унутар владајуће коалиције постоји договор да се још током септембра пронађе решење везано за питање скидања плоче ХОС-а са поздравом ‘За дом спремни’ у Јасеновцу, те је изразио уверење да ће Влада договор испоштовати.

Да је такав договор постигнут потврдио је и потпредседник Сабора из редова мањина Фурио Радин, али из ХДЗ-а су на ту тему били без коментара, преноси Хина.

„Последњи разговори које смо водили на ту тему – ХНС, СДШ, ХДЗ и остали посланици националних мањина – ишли су у смеру да би девети месец требало да буде временски оквир унутар којега ће се то решити“, рекао је Пуповац гостујући у Дневнику НовеТВ.

„Сигурни смо да ћемо у наредних неколико дана имати разговор с нашим коалиционим партнерима, да ћемо још један пут установити наш договор и прецизирати оквир и начин како ће та плоча бити уклоњена“, додао је он и истакао да је сигуран да ће се плоча уклонити у договореном року.

То је, према његовим речима, сасвим довољно времена за проналазак решења. Он је напоменуо да треба владу пустити да за то пронађе правни оквир, „а једнако тако своје мишљење може дати и Уставни суд те на тај начин помоћи да се то питање реши без додатних политичких трзавица“.

„Што се нас као дела владајуће већине тиче, ХНС-а, нас и нашега партнера, и председника владе с којим смо о томе постигли договор, плоча се треба и хоће уклонити у оквиру који смо договорили“, нагласио је Пуповац.

„Уколико се ова влада и ова коалиција жели одржати у стабилности, неконтаминирана тим проблемом, плоча се напросто мора уклонити“, јер је „време за решавање тога проблема истекло, сви су кредити потрошени, а времена за чекање нема“.

Да је септембар у разговорима међу коалиционим партнерима спомињан као рок за решавање питања поздрава ‘За дом спремни’ и спорне плоче у Јасеновцу за медије је потврдио и потпредседник Сабора из редова националних мањина Фурио Радин.

„Девети месец је назначен као месец кад ће се то решити. Коалиција центра не може трпети на дуже време, а то дуго време полако и брзо истиче за један такав натпис“, изјавио је Радин за Нову ТВ.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here