Пуповац: Референдум о правима мањина веома опасан пројекат

Поделите:

Председник СДСС-a и председник Српског националног већа Милорад Пуповац оценио је да је иницијатива о одржавању референдума о људским и мањинским правима веома опасан пројекат у земљи у којој још постоји антимањински сентимент и у којој се крше мањинска права.

У разговору за Вечерњи лист, Пуповац, који је и заступник у Сабору, каже да је иницијатива коју покрећу бивши председник Хрватске странке права, Анто Џапић, и председница удружења У име обитељи, Жељка Маркић, којом се жели укинути начин избора представника националних мањина у Хрватски сабор, заправо антисрпска и антимањинска.

„Центар напада уперен је против Срба, против Самосталне демократске српске странке и против мене. То је покушај да се још једном злоупотреби институт референдума с двоструким циљем –да се обнови антимањинско расположење у Хрватској, посебно антисрпско, и да се покуша дестабилизовати влада десног центра и смирење које је донела та влада након избора 2016, а која је извукла земљу из ултраконзервативног пројекта и популистичке националистичке политике и атмосфере“, рекао је Пуповац.

То, рекао је, хоће они који покрећу иницијативу, а притом заборављају да је питање мањина регулисано међународним уговором. Пре свега, Приступним уговором с ЕУ који је прихваћен на референдуму, укључујући и анекс.

„Ако би неко сад другим референдумом желео да суспендује деотих уговора из споразума, то би значило улажење у сукоб са ЕУ, као и с основним принципима ЕУ, а то су темељи слободе и права. С друге стране, неке мањине, попут мађарске, чешке и италијанске, имају билатерални уговор у којем је дефинисано да ће Хрватска штитити овај модел. Ти људи желе да направе неред у земљи и Европи и у односима са земљама које су важне за Хрватску као њени суседи или партнери“, навео је.

Пуповац каже да су Жељка Маркић и њено удружење део мреже ултраконзервативних организација блиских делу Католичке цркве којој хрватско католичко народњаштво не одговара и који желе увући хрватску Католичку цркву, а тиме и хрватску политику у ултраконзервативни пројекат за који имају подршку дела људи у Цркви и дела људи у земљи, али и дела људи изван земље.

„Они желе да ограниче политички плурализам, по могућности га суспендују до политичке ирелевантности. Они желе да суспендују модерне вредности политике као што је секуларизам, а чуде се када се негде другде у свету обнављају покрети који нису секуларни и где се уништавају државе које су деценијама биле модерне и секуларне и бране било коју врсту опасних конзервативних верских идеологија“, рекао је Пуповац.

Они заправо, сматра лидер СДСС-а, заговарају нову врсту тоталитаризма и то треба јавно рећи.

„Решење које дискриминише мањине“ 

Упитан да ли сматра да је начин на који се националне мањине бирају у Сабор добар, Пуповац каже да зна бољи, ако би се он питао као заступник Срба.

„Ми смо га и предложили 2010, али, нажалост, због утицаја на Уставни суд дела политичких актера, то решење је суспендовано иако га је Сабор прихватио великом већином заступника, много већом од две трећине. Ово решење дискриминише мањине на различитим местима јер се морају изјаснити за кога ће гласати, на белим или за розе листићима, морају рећи јесу ли Срби или нису Срби“, навео је.

То су, према његовим речима, неугодне околности којих по Уставу не би смело бити. Постоје, рекао је, и друга решења, али сва она морају бити договорена с представницима националних мањина и њиховим кључним институцијама.

„Организовати референдум о људским и мањинским правима у земљи у којој још постоји антимањински сентимент, у земљи у којој се још увек крше мањинска права, то представља врло опасан пројект. Ускратити право мањинама да се чује њихов глас и да бирају своје представнике, данас када је прилика да се изборе за што је могуће бољи начин живота и бољу позицију у Хрватској, представља несавесну политику“, истакао је.

Ако су, истиче Пуповац, мањине биле добре у време међународног признања, у време приступања Савету Европе, у време приступања ЕУ и НАТО-у, и стално смо се хвалили како је то јако важно и како треба ићи напред, и сада када те мањине треба да учине нешто за себе, за своју заједницу, онда кажу: Они су корупционаши зато што траже да села имају струју, путеве који су асфалтирани“.

Подсетио је да је Хрватска у неколико раздобља имала врло позитиван тренд у развијању људских права и права мањина, али да се све огоршало када је постала чланица ЕУ.

„Све се покренуло у тренутку када су ултраконзервативне снаге сматрале: ‘Е, ми смо сада чланица ЕУ и можемо да радимо шта хоћемо'“, закључио је Пуповац.

Поделите:

10 COMMENTS

 1. Ja sam Milorad Pupovac. Rodjen sam u Benkovcu. Kao dijete “ prebacen“ sam u Zagreb u jednu hrvatsku porodicu. U njoj sam rastao i odrastao.
  Zavrsio sam studij PEDAGOGIJE NA FILOZOFSKOM FAKULTETU SVEUCILISTA U ZAGREBU i imam diplomu Profesor LONACA I POKLOPACA.
  Kao PROFESOR vec 1988. Znao sam sta i kako treba raditi; osnovno moje pravilo bilo je: ni u prolazu ne ocesati se o Srbina, a kamoli sa njim porazgovarati. To cemi biti najsigurniji osnov za sva napredovanja. Pokazalo se da sam bio apsolutno u pravu.
  INACE U MOM RODNOM MJESTU NIKADA NISAM BIO. Za najboljih vremena: 90-95 godina cuo sam da su me Srbi iz rodnog mjesta zvali da dodjem kako bi mi “ jebali majku“. Mislim se: ako od mojih malih nogu tamo ne bijah, sta bi sada samo iz razloga da mi to rade. A onda su Srbi iznenada otputovali, bas kada sam, ipak, naumio da ja kod njih doputujem. Buduci su svi otputovali, besmisleno mi je bilo da uopste idem u rodni kraj, tako da do dana danasnjega ne odoh. Rekoh: bolje da radim na sebi. Obratio sam seTudjmanovoj djeci- Racanu, Seksu, Vesicu dame posavjetuju za kakav dobar posao. Rekosei da je najbolje da se proglasim Srbinom i da svugdje u Lijepoj Mojoj zastupam Srbe kojih vise nema. To i ucinih i kao posten gradjanin i profesor iskreno kazem: isplatilo se.
  Ja sam Milorad Pup…, e, jebiga, kuda opet, valjda su me utuvili.

  • Ljepo si ovo sročil gosn Uzelče….doista nisam čital životopis gosn Pupovca, no gospodin ne posjeduje niakvu karizmu. Ne bih Vam znal kazat što je gore, konvertitstvo ili polu-konvertitstvo. Ako posmotrimo činjenično stanje, doista dotični ništa nije doprinio hrvatskim građanima pravoslavnog vjeroispovijedanja, ili kako sami sebe zovu „Srbi“. Stojim na stanovištu da će Hrvatska, kao demokratizirano društvo učlanjeno u porodicu europskih država smoći snage da i to pitanje rJeši. Naime, ne postoje niakvi Srbi u Hrvatskoj – unatoč Vašem ljepom sročištu o Srbima. Postoje, dapače, hrvatski građani pravoslavnog vjeroispovijedanja, kao i hrvatski građani srbijanskog porijekla…što se Hercegovine tiče – to je historijska Hrvatska, i tamo je naseljeno hrvatsko pučanstvo. Hio sam Vam reć, da…gosn Pupovac nije Srbin…žitelji Hrvatske su Hrvati, neovisno tko su im bili roditelji, ili otkuda su došli. Tim više, kao pridošlice treba da budu zahvalni domaćem pučanstvu, pogotovo ako su udostojeni hrvatsko državljanstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here