Путинов ТВ канал за обнову Југославије!

Поделите:

RUSSIA TODAY je oбјавила занимљив коментар Нила Kларка, свог редовнoг коментатора који је писао и за низ познатих британских медија, а у којему он анализира актуалне напетости у регији и као решење проблема нуди обнову Југославије. С обзиром на то да Rusia today финансира руска држава и да је ријеч о медијском пројекту чији је задатак промовисати интересе Путинове администрације, вриједи обратити пажњу како они тумаче ситуацију на Балкану.

У тексту се наводи како “сви проблеми у регији произлазе из насилног распада мултиетничке Југославије у деведесетима, што је процес који су западне силе подржавале па и активно охрабривале“ . РТ сматра да све потенцијалне кризе које сада пријете регији нису кривица руске политике него су “посљедице ранијих америчких и западних интервенција и кампања“. Прозива се амерички ЦФР због тога што брани опстајање Босне и Херцеговине, те се пита зашто је важан њен територијални интегритет ако су САД подржавале независност Косова и право на самоодређење тамошњег албанског становништва. “Зашто онда није био важан територијални интегритет Југославије?“ пита се РТ у коментару.

Истиче се да су “многи људи у регији носталгични за Југославијом“, те се спомиње Галупова прошлогодишња анкета у којој је већина испитаних из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине те Македоније, као и 45 посто из Словеније (“која се сматра најуспјешнијом од свих република насталих из Југославије“), сматрала да је распад Југославије био лоша ствар.

“Југославија је народима Балкана дала не само стабилност него и економску сигурност. Имало је смисла што су се народи из регије одлучили ујединити у федералну државу“, наглашава се у коментару РТ-а те се додаје: “Југославија је постигла велике успјехе у подручјима културе, спорта, умјетности, образовања и људског развоја. Њено уништење било је трагедија не само за људе на Балкану него за цијело човјечанство.“

РТ закључује да сада умјесто “јаке југославенске државе имамо низ малих, економски слабих држава на Балкану“, да то одговара “империјалним тежњама САД-а“, те да је “једини начин да се проблеми на Балкану ријеше повратак у прошлост“. Предлаже се “поступна реконструкција југославенске федерације“, која би с Албанијом “потписала уговор о пријатељству“, а можда јој и понудила прикључивање. “Југославија је имала смисла у 20. стољећу, а има смисла и данас“, закључује се у коментару објављеном на РТ-у.

Sedmica.me

Поделите:

6 Коментари

 1. Samo nam Jugoslavija fali. Prethodne dve su se obe raspale u krvavom gradjanskom ratu, obe su bile protiv volje svih njenih gradjana i mogle su da funkcionisu samo kao diktature. Da bi tolika Jugoslavija opstala i bila u stanju da ocuva nezavisnost Slovenije i Istre od Nemacke i Dalmacije od Italije potrebno je bar 30 miliona Srbi. S obzirom da nas ima daleko manje i da se sa Kroatanima, Bosnjama i Šipcima mrzimo na krv i noz, Slovenci su nam bliski koliko i Slovaci, ta drzava ima smisla koliko i obnavljanje Vizantijskog carstva.

 2. Najlepsa drzava, mogao sam da spavam u parku u bilo koj republici!
  Mogao sam da odem Zastavu, dam licnu kartu, kazem u kojoj firmi radim i kupim auto!
  Mogao aam da idrm na letovanje, kad vratim ceka me plata!
  Razmislite svi sta je bila Jugoslavija?

  • To sve sad moze u bilo kojoj normalnoj Evropskoj drzavi. Ne moze u Srbiji zato sto smo mi izgubili 40 godina u ratovanju i sankcijama iako smo mogli ko svi ostali Evropski narodi zajednicki da udjemo u NATO i EU.

 3. Srbiji je mesto u EU sa svim ostalim Evropskim narodima pa nek svak zamislja od EU sta god hoce: Francuzi Napoleonovo carstvo, Nemci Cetvrti rajh, Austrijanci Austrougarsku, Srbi Veliku Srbiju, Italijani novo Rimsko carstvo, Amerikanci njihovu Evropsku koloniju. EU je u isto vreme i sve to i nista od toga: EU je u sustini demokratska zajednica Evropskih naroda.

 4. J U G O S L A V I J A

  Postepena rekonstrukcija jugoslovenske federacije će vjerovatno ići brže nego što se pretpostavlja . Velike svjetske sile , koje odlučuju o budućnosti čovječanstva znaju , da je to jedini način rješavanja problema na prostorima prethodne SFRJ . Medjunacionalni , besmisleni i uništavajući sukobi su nauk za sledečih nekoliko stotina godina svima , od Triglava do Gevgelije . Treća Jugoslavija je jedini način za opstanak svih naroda i narodnosti koji žive na prostorima prethodne SFRJ . Neka rješenja će potkresati samoljublje i zaslijepljenost nacionalističkih ekstremista , to se može očekivati , ali nije problem , Dogovor bez licemjerja , podmetanja i zlih namjera je moguć i to je put kojim će se iči .

  S poštovanjem , Dragoljub Mutić

 5. Спремају се да нас по трећи пут у току свега једног столећа утерају у исти обор као овце, против воље већине народа на овим просторима. Ко је питао „гурави“ народ и 1918. и 1945. да ли је хтео да живи заједно. Истина је да се могло спавати и у парку у било којој републици. Али само док је изнад глава свих Југословена стајао пендрек у јакој руци (народна милиција, ЈНа, ДБ и сл.), а кад је рука која је држала пендрек онемоћала држава је отишла дођавола.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here