Радун: Србија отишла у лош капитализам

Поделите:

Политички аналитичар Бранко Радун оцењује да је Србија отишла у лош капитализам, из социјализма где је радник био презаштићен у другу крајност, где његова „судбина“ зависи од добре воље послодавца. Уколико најављено повећање плата буде пет одсто, то ће грађани осетити, наводи. Говорећи Kосову, каже да нема разлике између Харадинаја и Тачија.

Блиц пише да ће, према њиховим сазнањима, повећање плата у јавном сектору бити од 1. јануара 2018. године за, у просеку, пет одсто.

Радун је мишљења да је то повећање нешто што грађани могу „да осете“. Оно што је значајније, људи из реалног привредног живота су мишљења да би повећање плата имало утицаја на домаћу производњу због веће потрошње, помогло би и домаћој трговини, а и држави би помогло због пореза, додаје.

„Неки ниво попуштања каиша би био позитиван и по привреду и по производњу, која је била смањена и због кризе и због смањене потрошње“, навео је

Данас је објавио причу о штрајку радника грађевинске фирме „Ратко Митровић“ на Славији који су добили 6000 динара за фебруар, а раде 310 сати месечно, а плаћају им 170.

„Ако је то тачно, то је скандалозно и неко би требало да одговара за то. Kод нас се скоро две деценије толерише то стање у приватном сектору, у највећем броју приватних компанија немате ни синдикате који би заштитили раднике… Наравно ту је инспекција, али синдикати би могли много да помогну да артикулишу то, јер се појединци плаше да туже фирму, јер је у овом моменту врло тешко наћи други поасо“, наводи Радун.

Отишли смо у врло лош капитализам из неког социјализма који је имао можда и превише заштита за запосленог, јер у неком предузећу 80-их године сте врло тешко могли да добијете отказ, сада смо отишли у другу крајност, где је радник незаштићен практично и зависи од добре воље послодавца, каже. „То је проблем не само Србије, већ и у читавом региону“.

Kаже да све што се дешава јесте проблем и запослених, јер они то треба и да пријаве, а додаје да су проблем и инспекција и послодавци. Не поштују се често ни права радника, али имамо и других проблема, каже Радун и наводи компаније које извозе, а које су радиле реекспорт робе која није наша, да је лоша роба била заустављена ка Русији, јер се ту нису поштовала нека правила, и подсећа на „шећерну аферу“ из 2001/2, када је ЕУ блокирала извоз шећера – односно када је једна компанија блокирала целу српску привреду…

Много послодаваца пријављује раднике на минималну плату, дају им кеш на руке, и на то радници пристају јер немају избора, али на тај начин се и они оштећују, јер им је мања основица за пензије, а оштећује се држава, кроз порезе, наводи. Инспекције морају да раде свој посао, истиче.

„Нема разлика између Харадинаја и Тачија“
Говорећи о новој Влади Kосова и уласку Српске листе, каже да је то напријатна ситуација за Србе на Kосову и за Србију – да морају да улазе у коалицију с оним ко је био командант ОВK, и повезан са криминалом, каже Радун.

Додаје да је су медији код нас истакли Харадинаја у лошем контексту, али да заправо не постоји нека разлика између њега и Тачија и Љимаја, јер су сви они били команданти и лидери ОВK. „Чак данас имамо Самоопредељење које не припада том ратном крилу ОВK, али које заговара оштрије ставове према Србима и на пример противи се ЗСО“, наглашава гост Новог дана.

„ЗСО је приоритетни циљ Срба да би био одржив опстанак српске заједнице“, каже. Рдун додаје да постоји и оно за и оно против уласка Срба у Владу Kосова. Ако не добију ствари које су виталне за опстанак Срба на Kосову, оно што је договорено Бриселским споразумом, онда ће то бити грешка, наводи. Једно кајање вам не гине, каже.

Радун наглашава да је Тачи имао мало бољи статус у српским медијима од Харадинаја, али да се ради о истој причи. Наводи да не види ни разлику у политичком смислу, нити мисли да ће доћи до неке промене политике коју Албанци воде.

Харадинај долази на власт уз помоћ Запада и Американаца, наводи Радун. „Убеђен сам да би направио већину и без Српске листе“, рекао је и оценио да су му други верованто тражили више за учешће у Влади Kосова.

Kосово није самостална држава, она је нека врста протектората НАТО и ЕУ, ако бисмо то замислили као акционарско друштво, онда највећи пакет имају Американци, додаје. „Ми, кад је у питању Бриселски споразум, нисмо преговарали са Албанцима, и ЕУ је била модератор, суштинске одлуке донесене су преко Атлантика“, навео је.

Американци су били укључени све време, иако формално нису били преговарачка страна, наводи. Сада имамо блокаду Бриселског споразума, и чујемо гласине да ће се Америкаци и формално укључити, додаје.

Kоментаришући у Прелиставању штампе став лидера СПО Вука Драшковића, који је изнео у листу Данас, да у дијалог не треба укључивати представнике верских заједница, Радун каже да не види да су били и укључени.

По мени је чак и премало црква активна у том, јер она има своје интересе тамо, због људи и манастира и цркава, које имају духовну тежину и треба да се меша кад је тај део у питању, наводи Радун. „Црква и треба да инситира на уговорима на свом власништву и то је оно што вам на Западу тешко могу оспорити, то су принципи на којима је западна цивилизација постављена“, истиче. Политичка ситуација је таква да решење не може да се добије одмах, али ако не тражите нико се тога неће сетити, додаје.

„Лоше што опозиција избегава унутрашњи дијалог“
Говорећи о унутрашњем дијалогу о Kосову, каже да није претерани оптимиста. „Мислим да ће се евидентирати неке српске поделе и позиције, али ни то није лоше… Мислим да је лоше што то опозиција избегава, она може да поентира против власти да им каже – нисте урадили то и то“, наводи.

Није добар став да кажу нећемо да учествујемо у томе, јер је то готово питање, да мисле да дају тиме поен власти, наводи политички аналитичар.

Радун оцењује да за сада дијалог делује хаотично, али очекује да ћемо бар да добијемо оно око чега се слажемо и око чега се не слажемо.

 

 

Н1

Поделите:

1 COMMENT

  1. Унутрашњи дијалог траје вековима и резултат је познат
    ПРОГЛАСИТИ КОСОВО И МЕТОХИЈУ ОКУПИРАНИМ ТЕРИТОРИЈАМА.
    Пошто је резолуција 1244 само примирје понашање Албанаца даје основа да се прогласи окупација према међународном праву.
    То је једини исход који је могућ а све друго је најобичнија превара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here