Реакције на обележавање „Олује“

Поделите:

Српско народно веће изразило је данас, поводом 22. годишњице војно-полицијске операције „Олуја“, жаљење због свих жртава и свих оних који су у ратним разарањима остали без својих ближњих, пријатеља и домова, али и зато што рат није завршен том операцијом.
„Жалимо над чињеницом да су животи свих нас почетком ратних разарања заувек променили свој ток. Изгубили смо животе какве смо познавали. Такође, жалимо што се рат није завршио операцијом ‘Олуја’, како за српске цивиле који су остали на својим праговима, тако и за све нас који данас живимо у Хрватској“, наводи се у саопштењу које преноси Хина.

Из СНВ-а напомињу да Хрватска живи своје постратно време, али и оцењују да је оно далеко од постконфликтног друштва мира.

„Војно-полицијском операцијом ‘Олуја’ Хрватска је вратила своју територијалну целовитост темељену на резолуцији УН. Но, тешко је разумети уништавање десетина хиљада кућа, сечу стабала багрема и поливање маслина мазутом у Далмацији, а камоли убијање недужних и голоруких у њиховим двориштима, најчешће старих и немоћних, те мучење и злостављање заробљених“, саопштава СНВ.

Председник избегличког удружења Центар за комуникацију „Правда“ Драган Секуловић, који је из Задра избегао 1991. године, поводом годишњице „Олује“ рекао је да се у јавности и даље упорно ћути о протеривању Срба из већих градова у Хрватској и додао да је то заправо био почетак „Олује“.

„Олуја је кренула када је почело масовно избеглиштво из урбаних средина широм Хрватске. Најпознатија је задарска кристална ноћ, када је у једном дану 10.000 Срба протерано из Задра. О томе се не говори и то јако вређа Србе из Хрватске, јер се говори о Олуји као највећем догађају етничког чишћења, што није тачно. Ако погледате колико је ‘урбаних’ Срба протерано из Хрватске, доћи ћете до приближно исте бројке“, рекао је Секуловић новинарима.

Он је рекао да патријарх Српске православне цркве Иринеј није добродошао на помен жртвама Олује, због изјаве од пре неколико година да не зна да ли су Срби протерани из Хрватске или нису.

„Да ли такав човек сме да буде патријарх и шта ће он на одавању помена жртвама Олује у Ветернику поред Новог Сада. Он је срамота за читаву Србију“, казао је Секуловић.

У Србији су се тачно у подне огласиле сирене поводом Дана сећања на страдале у Олуји. У црквама и манастирима СПЦ служен је парастос за страдале Србе, од када су прошле 22 године „бола и туге“, како је рекао епископ топлички Арсеније после богослужења у Цркви Светог Марка.

Епископ Арсеније подсетио је на речи патријарха Павла да нас је све „Бог створио људима и тражи да то и будемо“.

Говорећи о акцији Олуја, он је рекао да су пострадали у највећем броју стари и немоћни, само зато што су Срби.

„Они нису могли да напусте своја имања и домове и крену пут Србије са колоном од преко 200 000 људи која је бежала пред џелатима тражећи спас“, рекао је епископ Арсеније, наводећи да је „хрватска војска оставила иза себе пустош“.

Подсетимо да је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић поручила да се треба поклонит свим жртвама рата у Хрватској, те да се нада да ће доћи време када ће Срби и Хрвати заједно обележавати годишњицу „Олује“, о чему можете да читате  OVDE.

Бета, Хина, N1, 021

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here