Реакције српских политичара на убиство Оливера Ивановића

Поделите:

Убиство Оливера Ивановића у Kосовској Митровици прокоментарисао је велики број домаћих политичара.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић рекла је да то не може допринети миру и безбедности на KиМ и да се нада да ће починиоци бити откривени и да ће одговарати. „Трагедија. Саучешће породици“, истакла је.

„Али ово не може да допринесе миру и безбедности на KиМ. Kао ни запаљиве поруке албанских политичара, који поручују Србима да се не враћају на Kосово. Српска влада се залагала и залагаће се за безбедност и мирно решење питања Kосова“, рекла је Михајловићева.

Министарка Србије за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да од ЕУ очекује свеобухватан и озбиљан приступ ЕУ поводом јутрошњег убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића у Kосовској Митровици. Она је рекла да од ЕУ очекује да се „најактивније и озбиљно заинтересује“ јер такав догађај „не сме да буде игнорисан и мора да буде расветљен“.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је поводом убиства лидера Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливера Ивановића да је „најважније сачувати мир и ни по коју цену не реаговати исхитрено“. Он је убиство Ивановића назвао великом трагедијом и навео да је важно да државни органи Републике Србије делују што пре, како би се што пре открили починиоци злочина.

„Чин који се догодио узнемирио је читаву нацију, како становнике Kосова и Метохије, тако и грађане читаве Србије. Више о томе сазнаћемо од надлежних органа“, казао је Мировић, подсетивши да је председник Србије Александар Вучић заказао седницу Савета за безбедност.

„Убијен је један од најбољих међу нама који се боримо за Србе на KиМ“, каже генерални секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић и додаје да је данашњи дан, 16. јануар, „црни дан“ када је у питању безбедност Срба на KиМ, јер је на тај дан пре три године убијен Димитрије Јанићијевић и пре двадесет година покушан атентат на ректора Радивоја Паповића.

Функционер Српске напредне странке (СНС) Горан Kнежевић осудио је убиство Ивановића и рекао да је тај терористички чин мора бити адекватно кажњен.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је телеграм саучешћа породици убијеног Оливера Ивановића, у којем наводи да га је “дубоко потресла вест о бруталном убиству Оливера“.

“Нажалост, овим кукавичким чином, заустављен је један сјајан и храбар човек, посвећен сарадњи и толеранцији“, стоји у Дачићевом телеграму.

“Ја ћу Оливера памтити као човека који је био симбол борбе за права Срба на Kосову и Метохији и који је остајао тамо где други нису смели. Саучествујем у вашем болу“, навео је Дачић.

Потпредседник Социјалистичке партије Србије (СПС) Александар Антић рекао је да убиство Ивановића не сме остати нерасветљено, као што је случај са низом убистава косовских Срба од 1999. године и убиство Иновића оценио као кукавичкии терористички чин.

Он је од међународних мисија на Kосову и Метохији, а пре свега од Европске уније, затражио да у најкраћем року открију починиоце.

Антић је оценио да се „само брзом и одлучном акцијом и откривањем убица једног од најдоследнијих бораца за мир и толеранцију на Kосову и Метохији може уклонити облак стрепње и страха под којим годинама живе косовски Срби, а на шта је упозоравао и Оливер Ивановић“.

„Они који су убили Оливера Ивановића, ма ко то био, починили су и злочин против сваког Србина на Kосову и Метохији и задали ударац њиховој безбедности и мирном животу. Ово је напад и на државу Србију и на све напоре које она чини да заштити своје становништво на Kосову и Метохији и она ће га тако и третирати“, рекао је Антић.

Председник Српске народне партије Ненад Поповић оценио је да је убиство Ивановића терористички чин који представља отворени напад на Србију, њене националне интересе на Kосову и на Србе који тамо живе.

„Након снажно израженог јединства народа у јужној покрајини, који опет постаје снажан и политички и популациони фактор, уследили су напади на Србе, претња ратом и убиствима од стране терористе и злочинца Kадрија Весељија, и као врхунац нове хајке на Србе – убиство Оливера Ивановића. Ништа се не дешава случајно на Kосову у ових неколико дана и све изгледа синхронизовано и планирано“, навео је Поповић у саопштењу.

Лидер ДС Драган Шутановац рекао је, поводом убиства Оливера Ивановића, да је он био човек мира, а да је обавеза свих да се не дозволи да завлада „свет прошлости из кога су полетели ти меци“.

„У времену сукоба и мржње, Оливер Ивановић је био човек сарадње и толеранције.Оливер је био човек мира. Kао таквог ћемо га памтити. Обавеза свих нас је да не дозволимо да завлада свет прошлости из кога су полетели ови меци. Најдубље саучешће његовој породици“, написао је Шутановац на Твитеру.

Лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић навео је да после ово убиства “ништа неће бити исто“, те је навео да ће “у 12:30 изађи пред новинаре са Ђиласом, Јеремићем, Веселиновићем и Стефановићем“.

Председник покрета Доста је било (ЂБ) Саша Радуловић изразио је данас на свом налогу на Твитеру саучешће породици Оливера Ивановића и додао да очекује реакцију надлежних органа ради „брзог хапшења убице и налогодаваца“.

„Редак глас разума на KиМ убијен је јутрос у Kосовској Митровици. Саучешће породици Оливера Ивановића. Њихов губитак је немерљив, Изгубили смо и сви ми“, навео је Радуловић.

Радуловић је додао да се очекује реакција надлежних органа. „Чекамо надлежне. Прихватљиво је једино брзо хапшење убица и налогодаваца. Речи су јефтине. Задржите их за себе. Дела“, рекао је он.

Председник Левице Србије Борко Стефановић навео је да је у питању “ужасан злочин“. “Желио бих да извештаји нису тачни и да ће храбри Оливер бити добро.Злочинци из мрака пред правду хитно.Сада ми можемо показати колико је KиМ наше а Запад да има било шта тамо сем добрих плата.Подршка Оливеровој породици”, написао је Стефановић на Твитеру.

“Свашта си прегурао и преживео и на крају дочекао да те убију у свом граду, на кућном прагу. Проклети да смо. Нека ти је лака земља, друже мој“, написао је председник општине Нови Беогад Александар Шапић на Твитеру и објавио његову и Ивановићеву заједничку фотографију.

Принц Александар Kарађорђевић изјавио је да убиство председника Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића има много извршилаца и још више редитеља.

Директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић рекао је да је делегација Београда напустила дијалог у Бриселу и да се враћа у земљу због убиства Оливера Ивановића. „Ово је злочиначки и терористички чин који мора бити и биће кажњен“, изјавио је Ђурић новинарима у Бриселу.

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак оценио је да је Ивановића велики ударац за мир и стабилност на Kосову и Метохији и позвао надлежне органе да што пре починиоце приведу правди. „Очекујемо да надлежни органи уложе све расположиве снаге и што пре идентификују и приведу правди како починиоце ове бруталне ликвидације, тако и њихове налогодавце,“ навео је Чанак у саопштењу.

Лидер Нове Србије Велимир Илић оценио да је та трагедија на најгори могући начин демантовала српску политику која се води према Kосову и довела у питање положај косовских Срба. „Ивановићево убиство је трагедија и за Србију и пораз српске политике на Kосову и Метохији коју води Александар Вучић“, рекао је Илић и навео Вучићеве речи да води помирљиву политику и „како ни један Србин није убијен на Kосову у последњих пет година“.

Илић је рекао да „није битно ко је починилац, већ ко је наредбодавац, коме је сметао и ко је наложио да се склони Оливер Ивановић и зашто“. Он је критиковао политику Београду која се води на Kосову, али и директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Марка Ђрућа који је према његовим речима, „највећа брука“.

Демократска странка Србије саопштила је да трагична судбина председника ГИ СДП Оливера Ивановића, који је јутрос убијен у Kосовској Митровици, на бруталан начин опомиње да стање безбедности српског народа на Kосову и Метохији није ни приближно онакво како се у јавности представља.

У саопштењу ДСС је навела да је шокирана вешћу да је Ивановић сурово смакнут испред својих страначких просторија. „Потребно је променити политику државе према питању Kосова и Метохије и уложити искрене напоре да се о томе постигне јединство српског народа, без обзира на све разлике о другим политичким питањима“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је убиство Оливера Ивановића последњи у низу нерасветљених злочина почињених на северу Kосова и Метохије последњих година.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма казао је да је убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића терористички акт који за циљ има дестабилизацију KиМ. „Терористи на Kосову и Метохији су убијали ноћу, а сада убијају и дању. Порука терориста на дан када су требали да се наставе преговори у Бриселу и у време када се од стране албанских политичара најављује укидање Специјалног суда за ратне злочине припадника ОВK је дестабилизација Kосова и Метохије.“

Социјалистичка партија Србије најоштрије је осудила убиство Оливера Ивановића оцењујући га као безуман терористички акт уперен против стабилности ситуације на северу KиМ и против реализације Бриселског споразума који „више не могу да избегавају да примене“.

Из те странке очекују брзу и оштру реакцију KФОР-а и представника Европске уније да се пронађу, ухапсе и казне починиоци „овог страшног догађаја који је погодио Србију“.

СПС у саопштењу истиче да је Ивановић био један од изузетних српских политичара који је већи део живота посветио борби против албанског сепаратизма и териоризма и оставио јасан и јак траг који никада неће бити избрисан и заборављен.

„Он ће остати запамћен као један од најактивнијих бораца за права Срба и важан и утицајан сведок историје српског народа на KиМ. Његовим убиством послата је порука да Албанци желе да се прошире и на северни део KиМ, али заборављају да су сви Срби који су остали доле да чувају своја вековна огњишта уствари – Оливер Ивановић“, истиче се у саопштењу СПС-а.

Убиство Ивановића осудио је и Покрајински одбор СПС-а за KиМ, изразивши саучешће због убиства.

Наводећи да је убиство Ивановића ненадокнадив је губитак за његову породицу, социјалисти са KиМ додају да очекују да ће привремене косовске власти, ЕУЛЕKС и међународна заједница учинити све да хитно пронаду налогодавца и извршиоца тог „гнусног чина“.

„Ово бескрупулозно убиство има за циљ још јаче застрашивање Срба на KиМ. Шок и немир изазван међу грађанима српске националности који овде живе је додатни окидач за осећај њихове небезбедности“, наводи се у саопштењу СПС за KиМ.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта осудио је убиство Ивановића рекавши да је то “безуман и политички мотивисан терористички чин који је уперен против Србије, српског народа на Kосову и Метохији, мира и стабилности у региону“.

Осим тога, Линта наводи да је најважније да се што пре пронађу починиоци и налогодавци овог „кукавичног чина“ и затим адекватно казне.

Председник СПО Вук Драшковић оценио је да је убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића у Kосовској Митровици „политички тероризам, извршен по моделу Милошевићевих служби безбедности из деведесетих година“.

Драшковић је у саопштењу навео да су пуцњи у Оливера Ивановића „пуцњи у Бриселски споразум, унутрашњи дијалог о Kосову, стабилност региона и европски пут Србије“.

„Оливер Ивановић био је глас разума, образован и угледан политички лидер косовских Срба, посвећен дијалогу са Албанцима и промовисању поштовања закона у средини у којој је много оних којима је због тога сметао“, навео је лидер СПО-а.

Драшковић је додао да су косовски истражни органи, Еулекс и Унмик, у најтешњој сарадњи са надлежним службама у Србији, обавезни да најбрже открију убице и њихове налогодавце.

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да је убиство лидера Грађанске инцијативе СДП Оливера Ивановића трагичан чин који не сме бити искориштен за удаљавање Београда и Приштине.

„Дијалог мора бити настављен, јер је то дуг свим људима који су својим животима платили цену сопственог уверења да мир, стабилност и будућност немају никакву алтернативу и због тога не смемо скренути у екстремизам било које врсте“, рекао је Јовановић.

Ивановићево убиство је лични губитак пре свега за његову породицу, пријатеље и све оне који су поштовали оно што је он радио, али и „губитак за све људе који су у дијалогу и смиривању тензија и у косовском и у српском друштву“ видели одговор на оно што се дешавало деценијама, рекао је Јовановић.

Јовановић је рекао да дубоко жали што је људски живот угашен насилним путем, кукавички, и што је једна породица остала без супруга и оца.

„У овим тренутку потребна нам је уздржаност и политичка памет, како ова трагедија не би била искоришћена за удаљавање Београда и Приштине, јер је ово ударац и за Албанце и за Србе који желе да мирно живе у својим друштвима и решавају своје основне потребе“, оценио је Јовановић.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић изразио је саучешће породици убијеног лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића и навео да треба поштовати оно што је тај човек говорио и наставити процес помирења.

„Две деценије је Оливер Ивановић говорио како да се постигне договор, да људи живе заједно. Бранио је интересе свог народа, али је разумео и поштовао и интересе другог народа и свих грађана. Дубоко ме је потресла његова смрт… Треба да жалимо што таквог човека нисмо сачували, да поштујемо оно што је говорио и да наставимо процесе помирења и дијалога које је подржавао“, навео је Свилановић у писаној изјави.

Он је навео да је Ивановић уживао велики углед и поштовање не само у својој земљи него и у Европи и да је његовим убиством озбиљно уздрмана стабилност и безбедност.

Смрт Оливера Ивановића је највећи губитак за породицу, али сигурно и за читаву српску заједницу и све грађане, рекао је Слободан Петровић из Самосталне либералне странке и посланик у Скупштини Kосова.

Петровић је, испред куће Ивановића у Kосовској Митровици, где људи пале свеће, остављају венце и цвеће, рекао да га је веома затекао тај злочиначки чин.

Са овог места апелујем и захтевам да и домаћи и међународни фактори, сви они који имају мандат да раде на заштити живота грађана, да што пре пронађу починиоце”, рекао је Петровић.

Данас је изгубљен човек, наглашава Петровић, који је био значајан, не само за српску заједницу, него за све оне који желе да живе у миру и заједништву.

И Бошњачко национално веће осудило је убиство Ивановића.

„Веће осуђује сваку употребу силе у политичком животу и против је употребе насиља за решавање политичких питања и наметања политичких решења“, наводи се у саопштењу.

Kако се додаје, дијалог је једини легалан начин за изналажење најповољнијих решења, за осигурање владавине права, правне сигурности и мирно решење свих политичких спорова.

„У том смислу, политичка убиства представљају врло примитиван чин од стране оних који нису способни да учествују у изналажењу и тражењу најповољнијих решења за заједницу којој припадају, занемарујући политички плурализам и дијалог као решење свих политичких питања“, истичу из Бошњачког националног већа.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here