Референдум о независности на Пиринејском полуотоку ‘запалио’ и наше источне сусједе: ‘Војводина је Kаталонија!’

Поделите:

На уредима Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) у десетак градова покрајине у неђељу су извјешене заставе Kаталоније, а појавили су се и графити „Војводина = Kаталонија“, у знак потпоре грађанима који у Kаталонији траже неовисност.
Агенција Бета преноси како су заставе Kаталоније извјешене на сједиштима ЛСВ-а у Новом Саду, Зрењанину, Новом Бечеју, Вршцу, Kовачици, Бечеју, Kикинди, Пландишту, Сријемској Митровици, Бачу и још неколико градова у Војводини.

Застава Kаталоније на тим објектима се налази поред страначке, плаво-жуто-зелене заставе ЛСВ-а.
Графити исписани црном бојом „Војводина = Kаталонија” осванули у неђељу ујутро такођер на више мјеста у Војводини, а поред је нацртана и застава Kаталоније.

Сличне графите раније је исписивала организација која се представља као Млада Војводина, наводи Бета.

Тим поводом предсједник ЛСВ-а Ненад Чанак приопћио је да та странка у потпуности подржава намјеру грађана Kаталоније да се на референдуму изјасне о својој будућности.

“Основно демократско право је да Kаталонци на бирачким мјестима искажу своју вољу. Поштовање демократских принципа је важно, не само за Шпањолској, већ и за читаву Еуропу”, поручио је Чанак у приопћењу за јавност.

Изразио је очекивање да ће референдумски процес проћи у миру, уз поштовање права на слободу опређељења и додао да је то “у интересу како грађана Kаталоније, тако и грађана Шпањолске”.

У Kаталонији се у неђељу одржава референдум о независности те шпањолске покрајине, којем се средишње власти у Мадриду оштро противе и сматрају га протууставним.

 

 

Слободнадалмација

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here