Рејф Фајнс: „Никад нисам мислио да ћу постати Србин“

Поделите:

Председник Републике Александар Вучић уручио је пасош и личну карту Србије британском глумцу и редитељу Рејфу Фајнсу.

Вучић ће Фајсну уручио пасош и личну карту Србије у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Фајнс је добио држављанство Србије 7. септембра када је решење о пријему у држављанство потписала премијерка Србије Ана Брнабић.

У Београду Фајнс снима филм о највећем балетском играчу свих времена Рудолфу Нурејеву, а у Србији је 2010. године снимио и филм „Kориолан“.

Британски глумац 23. јуна био је и гост на свечаности коју је организовао Вучић поводом ступања на дужност председника Србије.

Фајнс: Хвала што сте прихватили овог Енглеза у вашој земљи

Председник Вучић уручио је славном глумцу пасош и личну карту Републике Србије речима: „Ово је твој нови пасош“.

– Велика ми је част што данас могу да вам уручим личну карту и пасош Србије. Обично људи када говоре о разлозима давања некоме држављанства или зашто је неко заинтересован да га узме, проналазе, ваљда полазећи од себе, неке наопаке разлоге као што су паре, политичка повезаност. Поносан сам што вам дајем овај пасош што много волите Србију и то је најважније – поручио је Вучић обраћајући се новом држављанину.

Председник је рекао да зна да Фајнс много воли Србију још од снимања првог филма у нашој земљи, где је долазио већ готово деценију.

– Ми Срби смо срећни што вас имамо за пријатеља, а сада и за сународника. Не само због ‘Енглеског пацијента’, већ и онога што сте радили и што радите за и у нашој земљи – истакао је Вучић.

Рекао је да захваљујући њему добијамо субвенције за филмове у нашој земљи.

Председник је казао да види искрену љубав према Србији код Фајнса и да зна да ће интересе наше државе заступати као што то чини сваки наш грађанин који искрено воли своју земљу и бори се за њу.

– Желимо вам пуно успеха, доброг рада и добро снимљених филмова. Kао једном од најбољих глумаца и врхунских продуцената, желимо да више времена проводите овде него у својој првој домовини. Ону прву нисте могли да бирате, а ову сте изабрали. Молим да са истом страшћу волите Србију увек, као што чините данас – нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да су он и грађани Србије срећни и поносни до неба што је Фајнс постао грађанин Србије, те најавио да ће му узвратити пажњом, љубављу.

– Добродошли у Србију, сада ћете ви увек бити домаћин у Србији, а никада више гост – нагласио је Вучић.

Фајнс је на српском, захваљујући се на пасошу, рекао:

– Хвала вам господине председниче. Никада нисам мислио да ћу постати Србин. Сада изгледа јесам. Мој живот обогаћен је вашом храном, вином, добротом и пријатељством. Хвала што сте прихватили овог Енглеза у вашу отаџбину. Ја сам почаствован – нагласио је Фајнс.

 

 

Танјуг

Поделите:

2 Коментари

    • To nije u političke svrhe nego formalne, izraz časti, kao odlikovanje!
      Kada bude dolazio američki predsednik Dronald Tranp (Traump) ne bi bilo slabo i njemu a i Melaniji uručiti (tutnuti u šake) ličnu kartu i pasoš, neka se šiptari tresu od straha!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here