Република Српска слави свој празник „Дан Републике Српске“

Поделите:

Дан Републике Српске се обиљежава и празнује 9. јануара као један од републичких празника у Републици Српској.

Незванично, тог дана је и крсна слава Републике Српске — Свети архиђакон Стефан.

Дана 9. јануара 1992. године у Сарајеву, тадашња Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини је донијела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине. Проглашена је Република на подручјима српских аутономних регија и области и других српских етничких цјелина у Босни и Херцеговини, укључујући и подручја на којима је српски народ остао у мањини због геноцида који је над њим извршен током Другог свјетског рата.

Република српског народа Босне и Херцеговине се налазила у саставу савезне државе Југославије као њена федерална јединица. До избора и конституисања нових органа и институција који су требали бити установљени Уставом, функције државних органа је обављала Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини и њен Министарски савјет. Сједиште органа Републике је било у Сарајеву.

Доношењем Устава од 28. фебруара 1992. Република је добила назив „Српска Република Босна и Херцеговина”. Проглашена је за државу српског народа и грађана који у њој живе, али и даље као дио савезне државе Југославије. Уставним амандманима VII и VIII од 12. августа 1992. назив Републике је промијењен у садашњи и коначни назив „Република Српска”.

Законске одредбе

Дан Републике Српске је био најприје утврђен Законом о славама и светковинама (1992) као један од празника Републике Српске. Овај закон је касније укинут. Затим, Дан Републике је поново утврђен Законом о празницима Републике Српске (2007) као републички празник који се празнује 9. јануара. Одлуком Уставног суда Босне и Херцеговине (2016) брисан је 9. јануар као датум празновања Дана Републике. Међутим, Народна скупштина Републике Српске је након одржаног републичког референдума са питањем „Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске” поново утврдила 9. јануар као датум празновања и усвојила Закон о Дану Републике Српске (2016).

У дане празника Републике не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности. Влада Републике Српске и градоначелници/начелници општина одређују који су органи, организације, предузећа и установе дужни да раде и у ком обиму.

Правна лица, одговорна лица у правном лицу и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности, чине прекршај уколико раде у дане републичких празника. За кршење закона казниће се:
1. правно лице — новчаном казном од 2.000 КМ до 15.000 КМ;
2. одговорно лице у правном лицу — новчаном казном од 150 КМ до 2.000 КМ и;
3. лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности — новчаном казном од 500 КМ до 1.500 КМ.

Прослава

Поводом Дана Републике, предсједник Републике традиционално додјељује одликовања и организује свечане пријеме за: студенте и најбоље ученике, новинаре, борце, привреднике, политичке представнике народа РС, религијске заједнице у РС итд. На сами Дан Републике бива организована Свечана академија у Бањој Луци и пријем код предсједника Републике. Тим поводом служе се и литургије у храмовима у РС и полаже цвијеће на гробове погинулих бораца Војске Републике Српске.

 Зграда Административног центра РС у Бањој Луци

 Споменик борцима НОБ-а у Бањој Луци
Википедија
Поделите:

4 COMMENTS

  1. Hvala Bogu, neka je srecan praznik staroj Srpskoj drzavi Republici Srpskoj, bastiniku Srpske tradicije od stoljeća VI. Od slavnog srpskog kneza Caslava, koji je kod Save poginuo u borbi sa Madjarima, preko srpskih banova Kotromanica, naslednika svetorodne dinastije Nemanjica, do Hercega od Svetoga Save. Izgradjena na vekovnoj zelji stradalnika petovekovnog Turskog zuluma i genocida u Jasenovcu za slobodom. Uvek na braniku Srpstva protiv katolicke i muslimanske najezde.

  2. Bosnje su se prevarile ako misle da mogu da ugnjetavaju i nadglasavaju Srbe. Da se ispita i uporedi cena imovine i stanova u Sarajevu i drugim velikim gradovima u poredjenju sa zabitima koje je dobila Srpska u 49 %. Kao i one teritorije koje je Srpska imala pre rata (63%) i koji su joj silom oduzeti. Preispitati i ustavnost naziva Bosna i Hercegovina jer zastupa samo Bosnjake i Hrvate a ne i Srbe. Predlog promene nazima u Federacija Bosna, Hercegovina i Srpska.

  3. Svaki pedalj republike Srpske je Srpska zemlja: od Nemanjicke Travunije, Romanije i Semberije, Posavine kralja Dragutina, do Krajine, svete Srpske zemlje Jasenovackih stradalnika.

  4. Resenje u BiH protiv podlih namera Bosnjaka je sto bi Kroatani rekli sustavna borba. Podrzati Kroatane u Zapadnoj Hercegovini, ne sto ih nesto puno volimo, nego ako njih Bosnje nadglasaju pokusace i nas. A Beograd nek se bori sa Zagrebom za prava i autonomiju Srba u Krajini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here