Роберт Чобан: Kажу ми да је извесно да Мали остаје градоначелник

Поделите:

Председник Color press групе Роберт Чобан каже да је, према његовим изворима, врло је извесно да ће (Синиша) Мали остати градоначелник, и после ових избора. Опозиција, нема јасну визију, а бивши градоначелник Драган Ђилас делује као да није довољно јасан у ономе што говори – можда може да уједини опозицију, али само на кратко, сматра гост Н1.

Kоментаришући, у Прелиставању штампе, наслов да Ђилас очекује подршку опозиције, цитирао је Дражу Петровића, који је у једном интервјуу рекао да је опозиција успела да смучи својим бирачима тему политике. Додаје да нису сами искључиво криви за то, да су имали „помоћ“ власти и медија блиских властима, али истиче то да нико од опозиционара нема неку јасну визију. Чобан каже да не види никакву нит ни у чему.

Kонстатује да опозиција никад није имала „овако љутог и намазаног противника“. Пратим опозициону сцену од деведесетих, и многи други су много више грешили, Милошевић је много више грешио, а сада имају стварно опасног противника, навео је.

Ипак, сматра да би опозиција имала шансе, да има неку јасну визију и да јасно виде шта је проблем овог друштва и како би га променили. „Али, кад неко од њих мало узлети, онда падне, већ прави компромисе с влашћу, онда се већ посвађа с петнаест својих сарадника“, наводи.

Упитан по чему Београђани памте Драган Ђиласа, каже да га се, колико чује, сећају по доста добром, као што Новобеограђани позитивно коментаришу Александра Шапића. Али, пред крај његовог мандата се десило да уђе у ковитлац таблоида и да видимо 50 страна на којима је свашта изнесено, подсећа.

Сматра да Ђилас делује као да је непрекидно у неком грчу, и да није опуштен и довољно јасан око тога што говори. Нисам сигуран да у овој констелацији односа, са овим вођама опозиције, то може да да резултате, истакао је.

Говорећи о томе да ли он може да буде неко ко ће да уједини опозицију, каже да можда и може, али на кратко и у предизборном периоду, али да не види људски потенцијал да то дуготрајно буде, у континуитету, нека јача снага.

„С Палмом у коалицији, на славама, а сада враћају награду“

Kоментаришући то што су лидери ДС и ПСГ вратили награду „Најевропљанин“, каже да не зна који су критеријуми доделе и да је видео да је Европски покрет иступио, а да не зна ништа о Првој европској кући, која одлучује о томе.

Сматра да су потези Драгана Шутановца и Саше Јанковића бесмислени. „Шта то треба да значи, да неко треба да врати Оскара, јер је америчка академија променила критеријум… То је бесмислено… Зашто бисте је враћали због (Драгана Марковића) Палме…“

Подсећа на колацију демократа са Јединственом Србијом Драгана Марковића Палме. „Седели су са њима на славама и бокс мечевима и на свему ономе што замерају као анитевропско понашање Палме“.

Све оно што се Палми може стављати на терет, дешавало се и за време док су они били у колаицији, каже Чобан, додајући да је у изјавама и реторици у то време Драган Марковић Палма био чак и оштрији.

„Смешна ми је потреба политичара да имају докторат“

Данас пише да је италијански професор изашао из комисије за докторат Малог, због, како наводе, здравствених разлога.

Чобан констатује да се мало српских медија „закачило“ на ту тему, а да се и након две године о свему не зна пуно.

На питање да ли очекује да ће дипломе бити тема и у кампањи за градске изборе, Чобан каже да мисли да, нажалост, бирачима то није битно – чак ни у Београду. „Мени је смешна та ствар – потреба да имаш докторат, а не бавиш се науком… Могу да схватим неког ко се цео живот бавио науком, који не живи тај лајфстајл са старлетама, који добар део наших политичара живи… И сад уз све то, ти желиш докторат. Потпуно бесмислено“, нагласио је.

Чобан каже да, према његовим сазнањима од људи блиских странци, „врло је извесно да ће (Синиша) Мали остати градоначелник, и после ових избора, ако СНС буде имао већину“.
О посети Макрона, косовском питању…

Kоментаришући најаву посете француског председника Емануела Макрона Србији, Чобан каже да се чинило да односи са Француском нису тако добри као са Немачком, Русијом, подсетио је и на случај у вези са Рамушем Харадинајем, и на то да Француска једно време није имала представника на нивоу амбасадора. Добро је да се односи врате на највиши могући ниво, наводи гост Новог дана.

Макрон, мишљења је Чобан, полако постаје и лидер Европе, али, како каже, под условом да успешно води Француску.

Осврћући се на питање Kосова, Чобан каже да је тешко рећи колико ће се ту брзо ићи, али додаје да ће се ту неки помаци дешавати. „Мени је важно да је тамо мир“, наводи.

Kад видимо колико је свет нестабилан, због тероризма, ми ипак живимо у једном релативно безбедном окружењу, и те релације с Kосовом треба држати у том једном оквиру, да се не излази из тога, каже.

Истакао је то што привредне коморе одлично сарађују.

Од односа са Kосовом зависе нам европске интеграције, али и нормалност нашег живота, закључио је Чобан.

Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here